Redbreast firar 30-årsjubileum. Det var nämligen år 1991 som pot still-varumärket återupplivades av Irish Distillers. Den nysläppta 10-åringen säljs exklusivt på egna hemsidan The Birdhouse.
Nya släpp Redbreasts nya 10-åring är en hyllning till originalet, Gilbey’s 10 år. Vid sekelskiftet 1900 saluförde vin- & sprithandlaren W.A. Gilbey whiskey i Dublin å John Jamesons vägnar.
W.A. Gilbey köpte whiskey från Jameson och lagrade den på nya sherryfat i det egna lagerhuset. Namnet Redbreast dök upp i augusti 1912 första gången som 12-åring, den whiskey som säljs idag i Sverige.
För att minnas denna pionjär innehåller dagens utgåva tre olika destillat gjorda på en mäsk av omältat och mältat korn som lagrats 10-15 år i både amerikanska bourbonfat och spanska oloroso sherry-fat.
– Den nya whiskeyn firar Redbreasts långa historia och är en hyllning till de distinkta kvaliteter pot still-stilen är känd för världen över, säger Master Blender Billy Leighton. 10-åringen har en rik smakpalett med toner av tropiska och torkad frukt som balanseras mot smakrika sherry-toner.
Whiskeyn buteljeras vid fatstyrka 59,1% och kostar €100. Tappningen säljs enbart via webbshoppen på The Birdhouse.
Pot still-whiskeyn uppges dofta honung och cederträ med jordiga toner, tobak och gammalt läder. Smaken är tannin-stinn med marsipan och fikon från sherryfaten. Avslutningen är kryddig från pannorna med rostad ek och en delikat sötma.