fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 23 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Whiskyregionen som försvann

av Henrik Aflodal
26 maj 2014

Whiskyskottland går som tåget. Det byggs nya kolossdestillerier och singelmaltdrickandet slår rekord. Men det finns regioner branschen skyr. Eastern Highlands övergavs på 1980/90-talen. Anledningen var att whiskyn inte höll måttet. Fyra destillatörer klamrar sig envist fast. Oförklarligt eftersom whiskyn inte är bra. Fast det stämmer inte riktigt. En whiskymakare har förvandlat sig bortom allt förstånd. Henrik Aflodal ojar sig över en bortglömd landsända och prisar Glen Garioch.

DET FINNS BRA whisky och det finns mindre bra. Crap-destillerier verkar röra sig i flock. Historiens mest kända sammanbrott var Campbeltown som gick i kvav på 1920-talet. Utlösande faktor var överetablering men stadens stora misstag var att man övergav kvalitetstänket och tog genvägar i tillverkningsprocessen. Eastern Highlands är en annan bortglömd landsända. 1983 gav Glenugie och North Port upp, 1985 stängde Glenesk och Glenury, och 1992 packade Lochside ihop.

Orsaken till manfallet är enkel, whiskyn var helt enkelt för dålig. Alla blenders jag pratat med genom åren säger så. Till råga på allt somnade Glengarioch in 1995 och vid millenniumskiftet tröttnade Glencadam. Bägge vaknade tack och lov upp efter några års träda. Bara Lochnagar och Fettercairn har hängt i hela tiden.

Glengariochs 12-åring är regerande mästare i Maltwhisky-VM efter den överraskande segern 2010.

Fast vad är det vi får? Fettercairn och Glencadam kokar fram halvknackig sprit och Lochnagar är inte heller något man står i kö för. Mot bakgrund av detta blev jag tagen på sängen när EastHigh-malten Glen Garioch gick och vann Maltwhisky-VM för fyra år sedan. I mitt testprotokoll stod Yoichi som etta i mellanklassen ’malty style’. 12-åringen från ”glenn-GEERi” dundrade fram som ett godståg i munnen. Mer yvig än perfekt men ändå lysande.

Häftig att dricka vid 48% med kryddor som gick på. Vatten öppnade boken, trögrörlig sävlig gom la sömlöst ut malt, örter, fruktkaka, sugande ek och mot slutet fenoler. 23 av 25 poäng för smaken, precis som Yoichi i världsklass. Men aromen haltade, brödig maltig med kryddbråkig mitt. Whiskyn vill liksom för mycket, ingen samordning, rörigt och råddigt.

Att destillatet har begåvning visste jag. Genombrottet kom året innan då ägaren Morrison Bowmore gjorde en reboot av varumärket. Dessförinnan stöptes både Bowmore och Auchentoshan om. Rökmaltens djungel av mediokra utgåvor pensionerades och en stram högkvalitativ utgivning följde. Lågländaren ställdes i stränga stålcylindrar och fick en tuffare rakare linje smakmässigt, avskalad elegans. Om Bowmore slåss om positionen som bästsäljande Islay-whisky är Auchentoshan instegsmalten för yngre whiskyfans. Okände Glen Garioch har fått den otacksamma rollen som elitwhisky med det ”omöjliga” uppdraget att vinna kännarnas gunst. Modiga 48% är tricket som ska attrahera nördarna. Innanför de bastanta glasväggarna packas aromer på varandra, en krutdurk av exploderande smaker.

Självklart sprang jag på en solitär värd 95 poäng under premiärfesten. En 19-åring från 1990 gjord på torvrökt malt med styrkan 54,6%. En smått genial sherryfatsutgåva där dåvarande Chief Blender Ian McCallum smart nog balanserade den svällande sherryeken med mer sansade bourbonfat. Sherryfruktig entré med tumult av ekkrydda, halvvägs ökande fruktsyra in i lång krämig final, pirrigt kryddig där torra fenoler kliver ut när värmen bedarrar. Det låter enkelt men är raffinerat. Precis som hos världsmästarutgåvan ovan finns alla element med. Dessutom slätar sherryn över den kantiga aromen vilket räddar totalbetyget. Annars hänger sällan aromen med, oftast bara 18-20 poäng. ’Geeri’ liksom ursäktar sin existens genom att liknöjt muttra: ”Jag är ju bara från Eastern Highlands”.

Sida 1 av 8
12...8Nästa

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.