Nya släpp anCnoc (uttalas ’a-nock’) tillverkas på Knockdhu Distillery i den lilla byn Knock, nära Huntly i Aberdeenshire, där destillerichefen Gordon Bruce och hans mångåriga team ägnar sig åt det traditionella hantverket att göra whisky.
Destilleriet grundades 1894 av den listiga pionjären John Morrison, efter att han upptäckte ett överflöd av de naturresurser som behövdes för att göra fin maltwhisky i området: rent källvatten och rikligt med torv och korn.
Fredag 8 april släpps anCnoc Vintage 2006 #195 exklusivt för den svenska marknaden, den buteljerades i början av året och kommer därmed ha legat nästan exakt 16 år på sherryfat. Fatet räcker till 466 flaskor.
– Fat nr 195 kommer att vara en riktig njutning för whiskydrickare som letar efter något lite annorlunda att utforska, eller som ett väldigt speciellt tillskott till dryckesskåpet för alla som uppskattar en välgjord single malt, säger Gordon Bruce.
• anCnoc 2006 Single Cask fat nr 195 60,7% | SB-nr 41082, 1600 kr