Spritintresset på andrahandsmarknaden gäller nästan uteslutande whisky. Det är där budgivningen sker, både på rekordnivå och konsumtionsnivå. Cognac och armagnac är två olika dryckeskategorier som med åren alltmer kommit i skymundan på auktioner, både i Sverige och internationellt. Speciellt armagnac har brottats med stora svårigheter. Här kommer några födelsedagstips plockade ur Systembolagets novemberauktion på Bukowski!
Auktion På whiskyflaskor adderas många nollor på prislapparna. Sprit som bara är utgiven för några år sedan mångdubblas och priser uppåt 100 000 kr är möjliga. Med cognac och armagnac är det helt annorlunda. Där kan det räcka med en handfull tusenlappar för att komma över utgåvor utgivna för över 100 år sedan, vilket vi snart ska få se.
Cognacshuset Camus har sina rötter i mitten av 1800-talet. Jean-Baptiste Camus började som vinbonde. Han destillerade och sålde sitt destillat till mer etablerade cognachus. Jean-Baptiste ville dock mer än så och säkrade en hög jämn kvalitet för att erbjuda lagrad cognac.
Med några kollegor i branschen startade Jean-Baptiste Camus 1863 ”La Grande Marque”. Så småningom köptes övriga delägare ut och familjen Camus etablerade La Grande Marque. Idag är det femte generationen som styr huset.
Gammal cognac blir allt mer sällsynt på marknaden – och tillgängligheten blir allt snävare. Att få tag en pre-phylloxera cognac är inte helt lätt. I novemberauktionen finns faktiskt en drygt 140-årig cognac med. Det handlar om en Camus från 1878.
Det här är som cognac smakade förr, innan nyplanteringarna efter vinlusens härjningar i de europeiska vingårdarna. Utropet på 5000 kr kan i detta sammanhang sägas vara lågt och det har redan överskridits med en dryg tusenlapp.
Vätskenivån är inte den bästa, men å andra sidan pratar vi om en snart 150-årig flaska, samt att en något låg nivå hos destillat inte påverkar kvaliteten på samma sätt som hos vin.
Har ni möjlighet att gå ihop några stycken och dela på kostnaden så får ni en möjlighet att smaka på något unikt! Men sätt givetvis en gräns för hur långt ni ska gå i budgivningen och följ den strategin!
Delamain grundades 1824 Delamain har sitt säte i Jarnac. Druvorna kommer uteslutande från distriktet Grande Champagne och all cognac har XO-kvalitet.
Delamain destillerar inget vin själv, istället anser man att det är ett hantverk som andra bemästrar bättre. Deras roll är istället att lagra och blanda egen Cognac. Lagring sker på gamla fat för att inte få för stort genomslag av träig ekkaraktär.
I november hittar vi en Delamain Cognac Très Vieille Grande Champagne Réserve de la Famille. Som namnet antyder ursprungligen buteljerad/reserverad för familjebruk och gäster.
Detta är en ’Single Estate’ cognac vilket innebär att druvorna kommer från en enda vingård i Grande Champagne. Den är lagrad under lång tid och utvald från speciella fat. Ingående delar har en snittålder på 50-60 år.
Det är en något äldre buteljering med den gamla etiketten. Priset på 3000 kr är inte alls tokigt och mycket överkomligt för en kvalitetscognac som denna, speciellt eftersom den inte produceras längre och tillgången minskar. Tänk bara på att köpkommissionen tillkommer!
Letar du en 60-årspresent till någon jubilar? Då kan Laubade 1960 vara ett förslag. Det är en armagnac destillerad 1960 och buteljerad 2003, med vaxad kapsyl. Utropet på 2000 kr har överstigits, säkerligen just på grund av denna orsak – att den är ämnad som 60-årspresent.
Det finns inte många 60-talsflaskor av Laubade kvar på marknaden och den blir mer svårfångad med åren. Armagnac har betydligt mindre produktion än cognac och är mycket mer traditionsbunden och mer hantverksmässig.
Det finns även en 62:a från samma producent och samma utrop– men här kommer inte budgivningen bli lika intensiv, skulle jag tro, så passa på att inskaffa den till 2022 års födelsedagsbarn! Samma sak här – gå ihop några stycken och överraska jubilaren! Det kommer säkert att bli en uppskattad present!
Precis som på alla marknader finns det fallgropar. Varor man ska hålla sig borta från. I alla fall om man vill göra bra affärer. Champagne är det mest upphaussade vinet. Även gamla utgåvor kan vara alldeles förträffliga att inmundiga men bara om vinet lagrats på rätt sätt.
Två Cristal á 1996 och 1997 från Louis Roederer ser suspekta ut. Oerhört mörka i färgen – jag skulle nog inte lägga bud på en flaska som kanske legat över tio år i en garderob! Troligtvis har den förvarats i rumstemperatur i 20+ grader av färgen att döma.
Trist för en köpare som lägger tusenlappar i onödan och vill ha en upplevelse som inte kommer att förverkligas. Så se upp här. Tyvärr erbjuder inte svenska auktionshus möjligheten att provsmaka vinet innan köp, vilket är vanligt på auktioner utomlands när det gäller exklusiva objekt då utvalda budgivare ges möjlighet att prova innan man bjuder på en låda av något ”priceless!”
Nåväl, på spritfronten är det sällan något problem med felaktigt ”lagrade” spritflaskor. I spritsammanhang spelar lagringstemperaturen ingen roll. Ett gott råd är i alla fall att förvara dina rariteter mörkt och inte för varmt! Ljus och värme gör att destillatet tappar i volym och därmed även i smak.
Och låt för guds skull spritflaskor stå upprätt och inte ligga ner. Alkoholen löser upp korken och innehållet rinner då ut. Dessutom ökar risken för ”korkskada”, alltså att bittra ämnen från korken läcker ut och förstör de ädla dropparna!