fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 4 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

20-årig Cragganmore med rökstänk – hur är det möjligt?

Special Releases 2020

av Henrik Aflodal
1 februari 2021


 Reviews    Cragganmore är ett av Diageos mest kända destillerier på grund av sin medverkan i Classic Malts där den representerar Speyside-regionen. Detta är första gången destilleriet ger ut en 20-åring. Annars är det åttonde gången gillt i Special Releases.

Blender Craig Wilson har kryddat upp anrättningen med amerikanska nyeksfat i hogsheadstorlek som bränts ur ordentligt inuti. Detta har balanserats med återanvänd refill-ek. Nyeken hotade nämligen att sänka destillatet, berättar Craig Wilson:

– Vi testade ut balanserna noggrant med flera batcher. För den här whiskyn handlar om eken. Uttrycket är överlag väldigt eteriskt. Nyeken fördjupar sötman samt tillför kryddor. Jag är väldigt nöjd med resultatet.

“När Cragganmore dyker upp i årets Special Releases hajar jag till. Smakrik med kontraster, precis det som är kul i en provning.”

När whiskyn dyker upp i blindprovningen av Special Releases hajar jag till. Smakrik med kontraster, precis det som är kul i en provning. Man vill att det ska hända saker ju. Här förloppet i realtid:

Livlig eterisk arom som är klisterliknande. Vassa lime/kuquats-estrar a la sura nappar och eneträ. Har stuns i sig.

Långsam smak. Direkt kraftfull citrusattack, strax rundare med citronmaräng och exotiska frukter. Mot slutet ansamlas tjocka fenoler och kornmaltgröt.

Den eteriska eftersmaken leder på ek-mynta och en mix av citronpaj och citronsoda. Men det intressanta är den elaka basen av torvrök som tillsammans med myntan frammanar en frisk munkänsla.

Here we go again, tänker jag när identiteten på destillatet avslöjas. Craig Wilson verkar ha uppfunnit en ”rökig Cragganmore”. Sensationen från ifjol upprepas.

Då var ju whiskyn bara 12 år gammal och Diageo gjorde en grej av att man hittat en fatficka från det förgångna där destilleriet faktiskt kokat whisky på torvrökt malt.

Den här gången säger man inget om detta. Å andra sidan är ju fenolansamlingen inte i samma nivå. Så det kanske bara är fenoler från eken, men mina smaklökar tolkar ändå rökpartiklarna som torvrök.

“Med vatten saktar smaken ner betänkligt och blir mer komplex. Sirliga tropiska toner som bottnar i tung citronpaj…”

Lite vatten i glaset mjukar upp aromen som blir mer varierad. Whiskyn doftar äppelskum och bedagad citrus med eterisk översida. Pretty amazing!

Smaken saktar ner betänkligt och blir mer komplex. Sirliga tropiska toner som bottnar i tung citronpaj. Halvvägs dyker tobak upp som bäddas ner i syrlig marmelad och brända toner av torvrök?

Eftersmaken andas rökhosta och kakiga ektoner med mintekon. Efterhand piggare och ljusare när gammelestrar och piptobak tar sig fram. Lättare sorti helt enkelt med sköna rökpustar.

Cragganmore som annars är en rätt stram och stel figur kläs i ny kostym av blender-teamet. Det är nyeken som är den hemliga ingrediensen. Aromen blir vattnad en skönhet där alla kärl står i balans med varandra.

Vattnet skapar också en fruktmun som vi inte är vana vid där rökflagor förundrar. Cragganmore i denna skepnad är verkligen häftig! Och som sista nivåhöjare trillar gammelestrar ut i eftersmaken som på alla sätt är lagom. Tänk vad lite vatten kan åstadkomma!

Vid fatstyrka är smakerna mer distinkta och rappa, också bra utfört. Men jag tar den hellre med några droppar vatten. Slainté!

Cragganmore 20 år 55,8% Special Releases 2020

 92/93p   Doft 22/23, Smak 23/24, Exit 24/23, Balans 23/23   Utgiven av Diageo i serien Special Releases. Destillerad 1999 av Cragganmore i Ballindalloch på Speyside. Tappad på en mix av refill-fat och amerikansk nyek av hogsheadstorlek som bränts ur inuti. Begränsad utgåva. Till SE kommer 354 flaskor 2 februari 2021.  SB 40844, 1349 kr
LÄS MER: Rökig Cragganmore, finns det? (SpRel 2019)
LÄS MER: “25-åringen liknar inget jag stött på från Cragganmore” (SpRel 2014)

Senaste nytt

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.