Nya släpp Nu kommer ett helt oloroso sherryfat av Tamdhu till Sverige. De två initiativtagarna bakom whiskyn är whisky-ambassadör Jon Espeset som står bakom det nya varumärket Krog & Co och Moestue & Casks före detta medarbetare Patrik Strandberg.
– Det här är en unik produkt eftersom det är svårt att få tag på Single Cask som är en bristvara. Destillerierna vill behålla dem för sig själva och göra sina egna varianter, säger Patrik Strandberg. Jon Espeset som är en riktig whiskyentusiast tände direkt på tanken att de skulle få ha en egen buteljering på Krog & Co. Whiskyn kommer att finnas på alla Krog & Co-restauranger och den är också framtagen för att fira att de nu startar den nya restaurangkedjan.
Idén till whiskyn fick whiskyfantasten Jon Espeset som nu startat kedjan Krog & Co i Jönköping och som snart täcker hela Sverige, och Patrik Strandberg tillsammans. De tog initiativ och kontaktade Ian Macleod Distillers som äger Tamdhu.
Whiskyn destillerades år 2006 och buteljeras efter 17 år. Den håller 57,2% i alkoholstyrka, är sherryfatslagrad och ingen kylfiltrering har skett vid buteljeringen. Oloroso-fatet räckte till 291 buteljer. 100 kronor från varje såld flaska kommer att gå till välgörande ändamål i Jönköping.
Så här smakar whiskyn enligt Tamdhus destillerichef Sandy McIntyre:
– Doften är djup och behagligt kryddig med antydan av nejlika och anis, dadlar, yoghurttäckta russin, karamell, mjuk ek och delikata citrusnoter.
Smaken är generös med smörkola och torra sherrytoner, valnöt, rostad mandel och seg maräng. Avslutet är långt med en antydan av kaffe.
• Tamdhu 17 år Single Cask nr 2230 57,2% | SB-nr 55392, 3199 kr