fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 19 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Nya släpp

490 år av buteljerad Armagnac-historia

av Henrik Aflodal Esq
30 mars 2020


 Nya släpp    Armagnac i södra Frankrike är inte som Cognac. Spriten är mer brutal, körd genom alembic-panna en gång. Cognac dubbeldestilleras. Armagnac inte inte alls lika kommersiell som kusinen i norr. Här är Single Estate vanligare, Cognac sysslar nästan uteslutande med blends.

Att det blivit så är en naturlig följd av att få bryr sig om drycken. Man har inte kommit längre än så här i sin marknadsföring. Pannorna står ibland utomhus på gårdarna, att föreställa sig stora blending-hus är främmande för regionen.

Armagnac ligger i Gascogne i sydvästra Frankrike. Distriktet odlar druvorna Ugni Blanc, Folle Blanche, Baco och Colombard. Vinet får spontanjäsa med jästen som sitter på skalet. Mäsken innehåller på skal och kärnor och jäsprocessen tar 10-19 dagar och når en styrka på 8-12%.

Armagnac tenderar att bli kvar i sina källare. Här finns förmodligen jordens äldsta spritskatt. Somliga producenter har lager kvar sedan före vinlusens dagar. Alltså sprit från 1800-talet som ligger overksam på glasdamejeann.

Hit till kalla Norden har några riktigt rara utgåvor kämpat sig. Från slottet La Rietourt och familjen Montal. Greve Olivier de Montals druvor skördas nattetid när det är som svalast för att smak och arom ska bevaras i druvorna.

Vinifieringen sker på egendomen och påbörjas direkt på morgonen efter skörd. Sedan kokas vinet en gång i en av tre pannor som namngivits efter de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis.

Armagnacen läggs på fat av fransk Tronçais-ek inledningsvis. Men sedan flyttas innehållet till mer slitna tunnor som rymmer 400 liter. Mer förvaringskärl som kan liknas vid glasdamejeanner. Fransmännen mäter faktisk ålder. Från destilleringsdatum fram till buteljering.

Var destillatet vistats däremellan är inte intressant tycker man. Därför lagras mången gammal cognac (samt även armagnac) på glasbehållare istället för ektunna.

Upplevelsen sitter förstås i den faktiska åldern (oavsett tid i fat) när det gäller dyrgripar som denna. Att få sippa på en armagnac som kokades 1920 är givetvis oslagbart. 35 000 kr är i sammanhanget en spottstyver. i alla fall om man jämför med Macallans rekordflaska från 1926 som i höstas klubbades på auktion för 18 miljoner kr!

• Armagnac De Montal 1980 Millésime 40 år 40% | SB-nr 40101, 899kr (240 flaskor)
• Armagnac De Montal 1970 Millésime 50 år 40% | SB-nr 40759, 1 880kr (90 flaskor)
• Armagnac De Montal 1960 Millésime 60 år 40% | SB-nr 40760, 4 795kr (12 flaskor)
• Armagnac De Montal 1950 Millésime 70 år 40% | SB-nr 40100, 10 695kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1940 Millésime 80 år 40% | SB-nr 40108, 12 500kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1930 Millésime 90 år 40% | SB-nr 40104, 21 998kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1920 Millésime 100 år 40% | SB-nr 82431, 34 999kr (2 flaskor)

Systembolaget ställer in webblanseringar

Alla webblanseringar fryses för tillfället på grund av sjukskriven lagerpersonal hos Systembolaget. Det innebär att Millésime 1980-1930 som skulle ha kommit torsdag 2 april skjuts på framtiden. Men de båda flaskorna av 100-åringen från 1920 släpps som planerat på onsdag 1 april – då vi också recenserar samtliga dyrgripar!

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.