Nya släpp Armagnac i södra Frankrike är inte som Cognac. Spriten är mer brutal, körd genom alembic-panna en gång. Cognac dubbeldestilleras. Armagnac inte inte alls lika kommersiell som kusinen i norr. Här är Single Estate vanligare, Cognac sysslar nästan uteslutande med blends.
Att det blivit så är en naturlig följd av att få bryr sig om drycken. Man har inte kommit längre än så här i sin marknadsföring. Pannorna står ibland utomhus på gårdarna, att föreställa sig stora blending-hus är främmande för regionen.
Armagnac ligger i Gascogne i sydvästra Frankrike. Distriktet odlar druvorna Ugni Blanc, Folle Blanche, Baco och Colombard. Vinet får spontanjäsa med jästen som sitter på skalet. Mäsken innehåller på skal och kärnor och jäsprocessen tar 10-19 dagar och når en styrka på 8-12%.
Armagnac tenderar att bli kvar i sina källare. Här finns förmodligen jordens äldsta spritskatt. Somliga producenter har lager kvar sedan före vinlusens dagar. Alltså sprit från 1800-talet som ligger overksam på glasdamejeann.
Hit till kalla Norden har några riktigt rara utgåvor kämpat sig. Från slottet La Rietourt och familjen Montal. Greve Olivier de Montals druvor skördas nattetid när det är som svalast för att smak och arom ska bevaras i druvorna.
Vinifieringen sker på egendomen och påbörjas direkt på morgonen efter skörd. Sedan kokas vinet en gång i en av tre pannor som namngivits efter de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis.
Armagnacen läggs på fat av fransk Tronçais-ek inledningsvis. Men sedan flyttas innehållet till mer slitna tunnor som rymmer 400 liter. Mer förvaringskärl som kan liknas vid glasdamejeanner. Fransmännen mäter faktisk ålder. Från destilleringsdatum fram till buteljering.
Var destillatet vistats däremellan är inte intressant tycker man. Därför lagras mången gammal cognac (samt även armagnac) på glasbehållare istället för ektunna.
Upplevelsen sitter förstås i den faktiska åldern (oavsett tid i fat) när det gäller dyrgripar som denna. Att få sippa på en armagnac som kokades 1920 är givetvis oslagbart. 35 000 kr är i sammanhanget en spottstyver. i alla fall om man jämför med Macallans rekordflaska från 1926 som i höstas klubbades på auktion för 18 miljoner kr!
• Armagnac De Montal 1980 Millésime 40 år 40% | SB-nr 40101, 899kr (240 flaskor)
• Armagnac De Montal 1970 Millésime 50 år 40% | SB-nr 40759, 1 880kr (90 flaskor)
• Armagnac De Montal 1960 Millésime 60 år 40% | SB-nr 40760, 4 795kr (12 flaskor)
• Armagnac De Montal 1950 Millésime 70 år 40% | SB-nr 40100, 10 695kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1940 Millésime 80 år 40% | SB-nr 40108, 12 500kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1930 Millésime 90 år 40% | SB-nr 40104, 21 998kr (3 flaskor)
• Armagnac De Montal 1920 Millésime 100 år 40% | SB-nr 82431, 34 999kr (2 flaskor)
Systembolaget ställer in webblanseringar
Alla webblanseringar fryses för tillfället på grund av sjukskriven lagerpersonal hos Systembolaget. Det innebär att Millésime 1980-1930 som skulle ha kommit torsdag 2 april skjuts på framtiden. Men de båda flaskorna av 100-åringen från 1920 släpps som planerat på onsdag 1 april – då vi också recenserar samtliga dyrgripar!