Reviews Familjen Montal förfogar över ett av världens mest spännande lager av gammal armagnac. Det robusta vindestillatet som verkar trivas så bra i ekfat.
När långlagrad whisky i vissa fall kostar lika mycket som en bil är priserna för denna franska brandy mer än humana. Aktuell Montalutgåva från 1973 har legat i 50 år på fat, buteljerad i april i år. Ändå kostar en helflaska kostar bara 1695 kr – rena rånet!
Gjord på vin från druvorna Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Baco. Därpå lagrad på 400-litersfat av fransk ek från närbelägna skogarna Monlezun och Le Frêche.
För mig är detta en av de bästa armagnac-dofterna på länge. Rik frejdig arom av gammalt vindestillat, en sötlodande mix av körsbär och orgeat. Sådär fet och rancio-mastig som en gammal brandy ska vara. På djupet blandas gammelestrar med körsbärsfyllda chokladpraliner.
Saftig, saliverande smakupplevelse av flödande jäst körsbärssaft som tar på kärvare svartvinbärsblad. Mot slutet fläderblom och torrare stramare ek. Eftersmak av vintage port, tungt körsbärsvinig, skingras strax av luftigt torra ekplank.
Stannar i rancioartat björnlim. Det häftiga är att avslutet är evighetslångt – ekkrydda kittlar, sandelträ kliar.
Det här är en armagnac som lyckas sammanföra vindestillatets frukt-fröjd med ektyngd och åldrandets kemi. Utgåvan har både impact och energi, häpnadsväckande vital trots åren som självfallet skapar en stämning av eftertänksamhet.
Den djupestriga aromen är närmast perfekt. Fullt utnyttjad potential i ett vindestillat från Armagnac. Smaken är såå smutt saftig. Tyngre körsbärsviniga toner balanseras av torra eklätta element.
Eftersmaken fascinerar verkligen. Smakerna ser ut att försvinna men pågår evig-länge. Det påminner om en utomvärldslig årgångsport med en luftig ranciofet resonans och kliande ekkrydda som aldrig egentligen ger upp – en gammelbeska nedbäddad i lager av frukt.
1973:an är en armagnac-pava att åldras med, en sipp då och då lyfter anden och framkallar pur lycka – bästa bränslet för välmående!
Armagnac de Montal 1973 Millésime 50 år 40%
94p Doft 24, Smak 23, Exit 24, Balans 23 Årgång 1973 destillerades av Montal i Bas-Armagnac. Gjord på druvorna Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Baco. Lagrad i drygt 50 år på 400-litersfat med ek från näraliggande skogar i Monlezun och Le Frêche. Buteljerad i april 2023. 120 flaskor står på hyllan från 10 november i en handfull Systembolagsbutiker i storstäderna samt går att beställa. SB-nr 41526, 1695 kr
LÄS MER: 60-årig armagnac: ”Fruktälskande åldring med kliande luftig finish…”