Reviews Brandy-älskare längtar efter årets släpp av armagnac från familjen Montal. Gascognarna hemmastadda i slottet La Rietourt, som gjort mer än någon annan för att höja prestigen för det anrika distriktet, som alltid stått i skuggan av mer kända Cognac.
Druvorna skördas nattetid för att bevara aromerna. Efter påföljande destillering läggs spriten i nyeksfat, som kutym i brandy-svängen, för att senare flyttas till slitna ekbehållare på 400 liter.
Armagnac de Montal är vätska som åldrats i decennier. Fast på ekfat begränsar man sig till ett halvsekel ungefär. Närmare 50-årsstrecket börjar destillatet svikta och bitterheten från faten äter upp frukten i brandyn. Då flyttas innehållet till glasdemejeanne.
Men till skillnad från den skotska whiskyn fortsätter man att räkna åren. Aktuell armagnac som lades ner på fat 1963 togs upp i början av 2010-talet och sattes i glas. Men enligt franskt regelverk har drycken precis fyllt 60 år.
Dryga decenniet i en damejeanne förändrar visst vätskan. En sorts dammig oljighet tilltar, en fetma som dock inte förtar den naturliga fruktsötman i destillatet utan i vissa fall tillochmed förstärker den.
Den här effekten märker man tydligt i 80-100 år gammal armagnac. Hundraåringen från 1921 var en sällsynt skönhet, strösslad med gammelestrar och fetlagd av ek och den särskilda oljighet som bildas i glasbehållaren.
1963 års Montal är också en enastående smakupplevelse, simmigt söt men vinnande fruktvinig. Eken skapar avstånd mellan de söta elementen med aromatisk oljighet och luftiga trätoner.
Doften är medelstor och halvsöt av orgeat/mandelsyrup, under torrare oljighet, mitt i kryddigt sandelträ. Ibland söt kantarellfond. Simmig orgeatsmak med fruktiga toner av plommonvin bärs av aromatiskt oljiga svartvinsbärsblad och luftigt sandelträ.
Eftersmaken är lättsamt ekpirrig på en sötmarmeladig bas av björnbär och blåbär, efterhand orgeatvibbar.
Smakupplevelsen är det stora med utgåvan. Mandelsyrupsötman jämnar ut nosen där oljig ek trycker bort frukten. Annat är det med den ekpräglade fruktsmaken där kliande, luftigt eterisk krydda tar ton. Spännande kontraster. Helt enkelt ett måste-köp för armagnac-älskare.