I oktober släpps den. Världens äldsta whisky som är 80 år gammal. En Glenlivet från Gordon & MacPhail som handlat med whiskyfat i 125 år. Den rekordgamla whiskyn tappades på ett sherryfat år 1940. Åtminstone en flaska kommer till Sverige och blir då den dyraste whisky som någonsin sålts på Systembolaget.
Äldst & Dyrast & Bäst 3 februari 1940 tappade George Urquhart och hans far John upp detta fat utan att göra något väsen av händelsen. Det var ett sherryfat märkt med José Ramirez, Puerto de Santa Maria, Cadiz, Jerez.
Idag är detta tidernas äldsta whisky. George Urquhart argumenterade passionerat för att varje whisky bör lämnas kvar i fatet tills eken och spriten däri skapat önskad kvalitet. Fat nummer 340 har väntat i 80 år på att tas emot av omvärlden. Det är längre än någon annan whisky i historien.
Beslutet att buteljera fatet togs 5 februari 2020. Innehållet räckte till 250 karaffer, meddelar Stephen Rankin, direktör för prestigewhisky på Gordon & MacPhail:
– Att denna whisky, den äldsta skotska singelmalten som någonsin buteljerats, fortfarande är så uttrycksfull i smaken och dessutom har en styrka på 44,9% är ett bevis för den kunskap som överförts mellan generationer i min familj.
Gordon & MacPhail har i 125 år strävat efter att skapa maltwhisky av exceptionell kvalitet. Fyra generationers Urquharts har matchat utvalda ekfat mot över 100 olika skotska destillerier.
Det är denna djupa ackumulerade kunskap och erfarenhet som gör att man återkommande skapar whisky som ingen annan mäktar med.
Gordon & MacPhails 80-åring slår Macallans äldste. En 78-årig whisky utgiven Red Collection hösten 2020. Att få en whisky att överleva så här länge i fat är en prestation utöver det vanliga.
Allt börjar såklart med själva tunnan som i detta fall kommer från bodegan Williams & Humbert. Ett mästerverk signerat spanska tunnbindare långt tillbaka.

När det gäller den äldsta whiskyn någonsin har man fått hjälp med utformning av flaska och eklåda arkitekten och designern Sir David Adjaye OBE. Adjaye beskrivs som ”en arkitekt med en konstnärs blick och visioner:”
– När jag söker samarbeten vill jag hitta likasinnade. Gordon & MacPhails grundlighet och besatthet av sina produkter gjorde stort intryck på mig. En sorts romantisk beslutsamhet som tillåter en att åstadkomma exceptionella saker. Vårt armarbete har varit organiskt.
På samma sätt som 50-årsjubileum firas i guld symboliserar ekträd 80 år. Det är därför passande att denna whisky tillbringat åtta årtionden i fat av ekträ, menar Ewen Mackintosh, VD för Gordon & MacPhail:
– Att lyckas med att lagra en whisky i åtta decennier är en konstart som liknar arkitektur. I båda fallen skapas något som ska stå emot tidens tand. Processer som inte kan skyndas på utan måste tillåtas ta tid. Vi delar samma övertygelse som Sir David att det är viktigt att investera i framtiden och skapa något exceptionell för kommande generationer att ta del av.
Inga bilder har släppts på utförandet ännu. Sir David Adjayes magnifika artisteri i form av kristallflaska och eklåda avtäcks först i september 2021.
Flaska nummer 1 auktioneras ut av Sotheby’s tidigt i oktober. Profiten från auktionen doneras till välgörenhetsorganisationen Trees for Life som arbetar med revitalisera Skottlands skogar igen. 250 ekar planteras som kommer att leva i 500 år.
– Det är passande att försäljningen leder till något värdefullt och bestående för oss som lever i Skottland, säger Ewen Mackintosh.

I Generations-serien har Gordon & MacPhail tidigare givit ut 70-åriga Mortlach- och Glenlivet-whiskys samt även en 75-årig Mortlach.
Till Sverige kommer i flaska av den nya rekordwhiskyn. Utan tvekan kommer 80-åringen att bli den dyraste flaska som sålts av Systembolaget med ett pris på 895 000 kr. Det ryktas även att G&M bara tänker sälja 80 av 250 flaskor i första skedet.