Aalborg Jule Akvavit har sedan lanseringen 1982 fått en trogen följarskara tack var sin rena och kraftiga kumminsmak. Till årets 40-årsfirande släpps den klassiska julakavaviten i en specialdesignad jubileumsflaska.
Nya släpp Många svenskar väntar ivrigt på årets Aalborg Jule Akvavit som blivit en tradition till julbordet. Tisdag 1 november släpps den limiterade upplagan som också är ett samlarobjekt.
Innehållet är såklart detsamma men den eftertraktade utgåvan har bytt design genom åren, ofta via samarbeten med kända konstnärer. I år kommer Aalborg Jule Akvavit i en helt ny jubileumsflaska samt presentförpackning för att fira 40-årsjubileéet.
Jule Akvavit skapades 1982 som en hyllning till Aalborgs akvavit som skapades på 1800-talet. Alkoholstyrkan är därför exakt 47,4% alkohol vilket var standard för brännvin i Danmark vid den tiden.
Även kryddningen är traditionell med en kraftig smak av kummin som förstärks av den höga alkoholstyrkan, förklarar Malin Ollas som är produkchef för brännvin på Anora:
– Det är alltid roligt att få presentera årets Aalborg Jule Akvavit och speciellt när den firar jubileum. Med sin tidlösa kryddning är akvaviten minst lika aktuell idag som på 1800-talet. Även om flaskorna och etiketterna byter skepnad kan man dock alltid lita på att drycken är den samma.
Aalborgs jul-akvavit tillverkas på ett destillat av kummin, dillfrön och koriander. Smaken har en robust kumminton med en elegant avslutning av apelsin, mandel och koriander.
Nubben serveras med fördel lätt kyld i ett snapsglas på fot till julbordet, eller varför inte vid rumstemperatur då smakerna kommer fram ännu mer.
Aalborg Jule Akvavit fungerar speciellt bra till rätter med hög sälta såsom julskinka och Janssons Frestelse samt till kraftiga blåmögelostar som exempelvis Roquefort.
• Aalborg Jule Akvavit 2022 47,4% | SB-nr 11262, 299 kr