fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Aberlour 12 år har aldrig varit bättre…”

av Henrik Aflodal
8 februari 2022

 Reviews    Aberlour ligger i hjärtat av Speyside. Whiskyn bygger på tradition och småskalighet i processen. Efter världskriget i händerna på Campbell-familjen. I början på 1960-talet gavs whiskyn ut som singelmalt – en av de första i Skottland!

I ett Skottland som handlar om blended whisky där destillerierna ägs av de stora blendinghusen var Aberlour länge oberoende. Man moderniserar men trångboddheten på ägorna förhindrar uppskalning.

Franska Pernods första whiskyförvärv 1974 var just Aberlour. Det är därför Frankrike är en av de största marknaderna för Aberlour vars namn ligger bra i franska munnar.

Pernod gick senare vidare och köpte Chivas-gruppen och även Ballantine’s men det känslomässiga hjärtat i dagens koncern är ändå Aberlour. Därifrån strålar bjässens whiskykärlek alltjämt.

Betydelsen understryks av The Glenlivets mångårige förgrundsfigur Alan Winchester som från början var destillerichef för just Aberlour. Ditt han gärna återvänder på återbesök närhelst han kan.

Som alla destilleriutgåvor är dagsformen avhängig blendern. Sandy Hyslop som visserligen kommer från Ballantine’s men i alla år använt Aberlour i sin blend hyser en genuin kärlek till vätskan.

Det märks. Nivån på 12-åringen har lyfts rejält. Skärpan i blendingarbetet har skruvats upp för att komma Aberlour inpå livet och göra destillatet rättvisa.

2014 var whiskyn rätt tam och sherry-defensiv i sin makeup. En trevlig lättsam sherry-nos utan oloroso-tunggung. Okomplicerat sherryfyllig chokladsöt smak där eken inte orkade fylla ut. ”En bagatell för den som vill ha en pratwhisky i glada vänners lag,” skrev jag då.

“Idag har 12-åringen en helt annan stringens och skärpa. Flaskan andas lyx och innehållet motsvarar förväntningarna.”

Idag har tappningen en helt annan stringens och skärpa. Flaskan andas lyx och innehållet motsvarar förväntningarna:

Rund simmig sötma av äpple och päronpastiller. Tablettaskmumsig a la tutti frutti. Sötman motverkas förtjänstfullt av torra sandelträ-toner vilket ger utrymme för blommig fräschör åt fläderhållet. På samma gång säljande men med djup.

Inbjudande krämig smak. Söt nektar drar igång med sherry i släptåg men strax bryter örtig sandiga toner in. Mot slutet rökt sandelträ med fenoliga kanelstick.

Som bär vidare in i eftersmaken där tobak och fenoler till slut landar i sötlakrits. Under torkad frukt som tar på bröstkaramell samt knäck/fudge. Värme driver på och förlänger efterklangen.

Jättekul att få återkomma till en klassiker och bli överraskad. Doften är chimärt mild men eken ger djup och motar sötman så finliret från blommiga aldehyder får mer utrymme.

Det är dock smaken som gör det stora lyftet. Aberlours destillat har den där kryddiga nerven som Macallan (delvis har) och även Glendronach drar nytta av. Genomtränglighet behövs om man bestämt sig för att jobba med sherryfat primärt.

Och Aberlour har gjort karriär sedan 1980-talet som sherry-whisky. Att få en bourbonfatslagrad Aberlour är ovanligt men det är just där hemligheten kommer i dagen – det kryddiga drivet.

“Helt klart är att Aberlour 12 år har rustats upp och aldrig varit bättre.”

I 12-åringen som mixar bourbonfatlagrad Aberlour med sherry-dito märks inte sherryn av nämnvärt. Det är faten och destillatet med sin krydda som styr och ställer. Signaturen kommer till uttryck i form av lakritsfenoler mot slutet.

Helt klart är att Aberlour 12 år har rustats upp och aldrig varit bättre. Ett måste-köp för dig som tröttnat på din nuvarande huswhisky. Den här kan man varva ner till efter en lång arbetsdag framför brasan med en god bok…

Aberlour 12 år 40%

 91p ​  Doft 22, Smak 23, Avslut 23, Balans 23  Utgiven av Chivas. Mix av 12-årig maltwhisky lagrad på bourbon barrels samt oloroso sherry butts, både 1st fill och 2nd fill. Blender-teamet under ledning av Sandy Hyslop balanserar fattyperna utifrån givet fatmaterial inför varje batch för att leverera samma smakprofil. Finns i Systembolagets fasta sortiment i 288 butiker.  SB-nr 529, 414 kr
LÄS MER: SKÅL! Podcast – Allt du vill veta om Aberlour
LÄS MER: Aberlour — låt whiskyn tala! (filantropen James Flemings livsverk)
LÄS MER: Whisky som gjord för sherryfat (destillatets hemligheter)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.