fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 28 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Aberlour — låt whiskyn tala!

James Fleming, 1879: “Let the Deed Show”

av Henrik Aflodal
9 december 2020
Aberlour kring sekelskiftet 1900. Det pågår ’dramming’ till höger. Man har dragit upp whisky ur ett hogsheadfat med en valinch. Aningen rökig såklart eftersom man på den tiden nyttjade torv vid mältningen av kornet.

DET ÄR FEST. Värden reser på sig. Sorlet dör ut när versen deklameras. Alan Winchester talar med stadig stämma, rimmen landar med eftertryck i slutet av varje strof.

Skotten går djupt med sin Highland-dialekt. Utsocknes som jag hänger inte riktigt med förrän det är dags för skålen. Alla reser sig och stampar i golvet och dricker James Fleming till, slainte!

Den nya cask strength-utgåvan av Aberlour smakar bra. Väldigt bra. Året är 2000. Vi firar en traditionell ceilidh med god mat i överflöd och whisky i glasen. Framförallt a’Bunadh som nykomlingen kallas.

Destillerichef Alan Winchester berättar målande om hur en Aberlour av bästa snitt kan ha smakat för hundra år sedan. á-BOONahr säger han förresten. Det är gäliska för ’ursprunglig’.

– När James Fleming på sin ålders höst på 1890-talet tog fram det bästa ur lagerhusen kan det ha smakat så här, ler Alan Winchester. Vällagrad maltwhisky från färsk spansk sherry-ek som legat i 8-9 år. Serverad direkt ur fatet med vattnet vid sidan av.

Han är övertygande. Fleming-rummen där vi sitter har precis invigts. Atmosfären av gälisk-keltisk tradition går nästan att ta på. Trots att menageriet kommer från hela världen sugs vi in i det skotska. Det kunde lika gärna ha varit 1800-tal. Illusionen är perfekt. Whiskyromantik, som ju är skottarnas paradgren.

KLICKA på sid-knapparna nedan för att läsa vidare…

LÄS MER: SKÅL! Podcast – Allt du vill veta om Aberlour
LÄS MER: Whisky som gjord för sherryfat (destillatets hemligheter)
LÄS MER: “Aberlour 12 år har aldrig varit bättre…” (recension)
LÄS MER: “Aberlour a’Bunadh bygger en vacker värld av sherry…” (recension)
Sida 1 av 16
12...16Nästa

Senaste nytt

Svenska kreatörer gör konst av Absoluts pappflaska!

Nyheter
ons 5:06

altWHISKY-test: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.