fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 24 september 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Aberlour — låt whiskyn tala!

James Fleming, 1879: “Let the Deed Show”

av Henrik Aflodal
9 december 2020
Aberlour kring sekelskiftet 1900. Det pågår ’dramming’ till höger. Man har dragit upp whisky ur ett hogsheadfat med en valinch. Aningen rökig såklart eftersom man på den tiden nyttjade torv vid mältningen av kornet.

DET ÄR FEST. Värden reser på sig. Sorlet dör ut när versen deklameras. Alan Winchester talar med stadig stämma, rimmen landar med eftertryck i slutet av varje strof.

Skotten går djupt med sin Highland-dialekt. Utsocknes som jag hänger inte riktigt med förrän det är dags för skålen. Alla reser sig och stampar i golvet och dricker James Fleming till, slainte!

Den nya cask strength-utgåvan av Aberlour smakar bra. Väldigt bra. Året är 2000. Vi firar en traditionell ceilidh med god mat i överflöd och whisky i glasen. Framförallt a’Bunadh som nykomlingen kallas.

Destillerichef Alan Winchester berättar målande om hur en Aberlour av bästa snitt kan ha smakat för hundra år sedan. á-BOONahr säger han förresten. Det är gäliska för ’ursprunglig’.

– När James Fleming på sin ålders höst på 1890-talet tog fram det bästa ur lagerhusen kan det ha smakat så här, ler Alan Winchester. Vällagrad maltwhisky från färsk spansk sherry-ek som legat i 8-9 år. Serverad direkt ur fatet med vattnet vid sidan av.

Han är övertygande. Fleming-rummen där vi sitter har precis invigts. Atmosfären av gälisk-keltisk tradition går nästan att ta på. Trots att menageriet kommer från hela världen sugs vi in i det skotska. Det kunde lika gärna ha varit 1800-tal. Illusionen är perfekt. Whiskyromantik, som ju är skottarnas paradgren.

KLICKA på sid-knapparna nedan för att läsa vidare…

LÄS MER: SKÅL! Podcast – Allt du vill veta om Aberlour
LÄS MER: Whisky som gjord för sherryfat (destillatets hemligheter)
LÄS MER: “Aberlour 12 år har aldrig varit bättre…” (recension)
LÄS MER: “Aberlour a’Bunadh bygger en vacker värld av sherry…” (recension)
Sida 1 av 16
12...16Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.