Har du vad som krävs för att göra Aberlour? Nyckelpersonen i ett whiskyföretag är blendern. Alltså den som sätter samman produkterna. Aberlour må kokas i skotska högländerna men whiskyn sätts ihop i Kilmalid utanför Glasgow. Master blender Sandy Hyslop är mannen som väljer ut vilka fat som ska ingå i 12- och 16-åringen. Och hans val är väldigt viktiga. ”Ge mig några timmar i labbet och jag kan ta fram 5-6 olika Aberlour-varianter!” 1987 var året då Aberlour fick sin sherryprofil av företrädaren David Boyd.
MALTWHISKY ÄR SÅ mycket mer än bara etanol i en uppsnofsad flaska. En singelmalt har ju faktiskt en födelseplats. En by med ett destilleri där korn förr togs in från omkringliggande fält för att mältas, bryggas och destilleras och slutligen läggas till ro i ekfat i lagerhusen och glömmas bort.
För att lära känna en maltwhisky räcker det inte med att på distans korka ur flaskan och spilla upp i ett glas. Att njuta av något är en medveten handling som kräver ett djupare engagemang. Ju mer man vet om drycken desto starkare blir intrycken.
För att till fullo uppskatta en maltwhisky som Aberlour måste man bege sig till den lilla staden i de skotska högländerna. Insupa den gammaldags victorianska atmosfären i samhället och träffa människorna bakom whiskyn. Fast det räcker inte med ett enstaka besök. Då blir whiskyn en kuriositet.
Man ska komma tillbaka över årtiondena som jag gjort. Möta generationer av whiskymakare. Uppleva förändringar och moderniseringar av lokalerna. Och hela tiden sampla vätskan.
En whisky är som vi människor mångsidig. Den lever sitt eget liv och utvecklas över tid. Men är ändå arketypisk och oföränderlig.
När människan skrumpnar bort och dör lever maltwhiskyn vidare till synes oförändrad. Platsen är densamma, människorna byts ut, lokaler och utrustning uppdateras. Vätskan fluktuerar naturligtvis.
Men Aberlour som idé är evig. När våra barnbarn gör resan till destilleriet om ett halvt sekel är det fortfarande samma tidlösa Aberlour de möter. Ett ställe vid vägen som gör maltwhisky med i grunden samma metoder som för 200 år sedan.
I den här artikelserien om maltwhiskyhuset har vi träffat grundaren James Fleming för att förstå varifrån Aberlour kommer. Vi har tittat in på destilleriet och pratat med destillerichef Graeme Cruickshank för att se hur whiskyn görs. Nu är det dags att smaka på härligheterna. Att nosa och smutta på resultatet av allas mödor.
Frågan om vem som egentligen gör en whisky ploppar upp. Självklart destillerichefen och hens personal måste ju svaret bli? Men vänta, vad är det man gör på ett destilleri nu igen. Tillverkar vit sprit som läggs på fat. Vem är det då som bestämmer när whiskyn ska plockas ut ur faten?
I Aberlours fall är det inte destillerifolket. Speyside-fabriken ägs av Chivas Brothers och produkterna sätts ihop 25 mil söderut, utanför Glasgow i Kilmalid, av en blender.