fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

När världens bästa blenders skapar singelmaltwhisky

Aberlours blenders – från David Boyd till Sandy Hyslop

av Henrik Aflodal
12 mars 2021

Har du vad som krävs för att göra Aberlour? Nyckelpersonen i ett whiskyföretag är blendern. Alltså den som sätter samman produkterna. Aberlour må kokas i skotska högländerna men whiskyn sätts ihop i Kilmalid utanför Glasgow. Master blender Sandy Hyslop är mannen som väljer ut vilka fat som ska ingå i 12- och 16-åringen. Och hans val är väldigt viktiga. ”Ge mig några timmar i labbet och jag kan ta fram 5-6 olika Aberlour-varianter!” 1987 var året då Aberlour fick sin sherryprofil av företrädaren David Boyd.

MALTWHISKY ÄR SÅ mycket mer än bara etanol i en uppsnofsad flaska. En singelmalt har ju faktiskt en födelseplats. En by med ett destilleri där korn förr togs in från omkringliggande fält för att mältas, bryggas och destilleras och slutligen läggas till ro i ekfat i lagerhusen och glömmas bort.

För att lära känna en maltwhisky räcker det inte med att på distans korka ur flaskan och spilla upp i ett glas. Att njuta av något är en medveten handling som kräver ett djupare engagemang. Ju mer man vet om drycken desto starkare blir intrycken.

För att till fullo uppskatta en maltwhisky som Aberlour måste man bege sig till den lilla staden i de skotska högländerna. Insupa den gammaldags victorianska atmosfären i samhället och träffa människorna bakom whiskyn. Fast det räcker inte med ett enstaka besök. Då blir whiskyn en kuriositet.

Man ska komma tillbaka över årtiondena som jag gjort. Möta generationer av whiskymakare. Uppleva förändringar och moderniseringar av lokalerna. Och hela tiden sampla vätskan.

En whisky är som vi människor mångsidig. Den lever sitt eget liv och utvecklas över tid. Men är ändå arketypisk och oföränderlig.

När människan skrumpnar bort och dör lever maltwhiskyn vidare till synes oförändrad. Platsen är densamma, människorna byts ut, lokaler och utrustning uppdateras. Vätskan fluktuerar naturligtvis.

Men Aberlour som idé är evig. När våra barnbarn gör resan till destilleriet om ett halvt sekel är det fortfarande samma tidlösa Aberlour de möter. Ett ställe vid vägen som gör maltwhisky med i grunden samma metoder som för 200 år sedan.

I den här artikelserien om maltwhiskyhuset har vi träffat grundaren James Fleming för att förstå varifrån Aberlour kommer. Vi har tittat in på destilleriet och pratat med destillerichef Graeme Cruickshank för att se hur whiskyn görs. Nu är det dags att smaka på härligheterna. Att nosa och smutta på resultatet av allas mödor.

Frågan om vem som egentligen gör en whisky ploppar upp. Självklart destillerichefen och hens personal måste ju svaret bli? Men vänta, vad är det man gör på ett destilleri nu igen. Tillverkar vit sprit som läggs på fat. Vem är det då som bestämmer när whiskyn ska plockas ut ur faten?

I Aberlours fall är det inte destillerifolket. Speyside-fabriken ägs av Chivas Brothers och produkterna sätts ihop 25 mil söderut, utanför Glasgow i Kilmalid, av en blender.

Sida 1 av 7
12...7Nästa

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.