fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 18 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Nya Abhainn Dearg satsar på vällagrad malt

av Henrik Aflodal Esq
18 januari 2019

 Nya destillerier   De yttre Hebriderna får sin första 10-åring. Abhainn Dearg släpper öarnas äldsta maltwhisky någonsin. Destilleriet som grundades av Marko Tayburn 2008 på Isle of Lewis kom 2010 med 3-åriga Spirit of Lewis och en första singelmalt 2011.

Lewis-destilleriet är ögruppens äldsta, 2015 fick man sällskap av nummer två på grannön Harris och alldeles nyligen lanserades ett crowdfunding-projekt på Isle of Barra, som kan bli de Yttre Hebridernas tredje panna. Det gäliska namnet Abhainn Dearg har tagits från intilliggande vattendrag och betyder ”den röda floden”. Pannorna bankades ut av Tayburn själv modellerade efter en liten illegal förlaga hittad på ön. Med sina långsträckta halsar liknar de häxhattar. Självklart dyker den kantiga lyne-armen ner i traditionella ’worm tubs’.  Whiskyn görs på en mix av orökt och rökt maltkorn.

Strax före jul sattes en 10-åring i flaska fullagrad i 1st fill bourbon barrels från Kentuckys Buffalo Trace Distillery. En butelj kostar £80 och uppges ha ”sötaktig nos och honungslik smak.” Endast 10 000 flaskor kommer att sippra ut kommande två år. Abhainn Dearg gör tvärtemot alla andra Nya världen-destillerier, man vårdar sitt fatlager för att släppa whiskyn i mogen ålder.

– Problemet för en liten spelare är att ifall vi säljer för mycket efter 10 år kommer vi aldrig kunna göra 15- och 20-åringar. Det är en utmaning, man måste hålla koll på lagersaldot och inte översälja sin whisky, konstaterar Marko Tayburn som om det vore den naturligaste sak i världen att hushålla med sin whisky. Men faktum är att utanför Skottland säljer merparten av världens nya destillerier sin whisky från 3 år upp mot 6-7 år.

Som extranummer gör destilleriet också en single cask tagen ur en enstaka whiskytunna. Denna 10-åring kostar £475 och kommer i en begränsad utgåva på 100 flaskor. Båda sorterna säljs via hemsidan.

Abhainn Dearg underliga häxkittlar byggda efter en illegal pannan man hittat på Isle of Lewis

Senaste nytt

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.