Auktionstips Nu stundar vårens näst sista dryckesauktion med runt 380 utrop av destillat och starkviner. Totala antalet utrop drar iväg till dryga 1600 stycken!
Jag måste dock påpeka, utanför destillatens område, att det finns omkring över 500 utrop av champagne, där man som intressent bör finna något uppfriskande till sommaren! Men, nu vi koncentreras oss på de starka grejerna!
Destilleriet som producerar romen Diplomático, beläget vid foten av Anderna i Venezuela, satte fyr under sina pannor 1959. Märket Diplomático kallas förresten även Botucal i Tyskland, på grund av en varumärkesstrid.
Detta alternativa namn kommer av ’botuka’ som betyder ”gröna berget”. Botuka är även ett namn på en ranch som förutom sockerrörsodling också föder upp boskap, hästar och strutsar.

Fabriken heter Destilerías Unidas S.A. och kallas ”DUSA”, ersatte ett mindre lokalt destilleri som dessförinnan varit verksam på samma plats runt 15 år. Det gick då under namnet Licorerías Unidas S.A. – kanske mer bekant som ”LUSA”.
Den kanadensiska dryckesjätten Seagram’s höll majoriteten av företaget och tog helt över 1992. Dock gick det sämre och sämre för Seagram’s imperium, som till slut avvecklades och delades mellan två andra giganter: Pernod-Ricard och Diageo 2001.
De sålde dock alla aktier I “Diplomático” redan året efter, till José R. Ballesteros Melendez, som ändrade namnet till ”DUSA”.
Dock går historien mycket längre tillbaka i tiden då Ron Diplomático från början producerades på 1890-talet av Don Juancho Nieto Melendez. Juancho är en föregångare för romproduktion i Venezuela.
Han började destillera nära Hacienda Botucal och döpte sin rom till Diplomático för att hedra den person som fick ordning och reda under oroligheterna i Venezuela under den tiden. En fantastisk historia! Så cirkeln är måhända sluten?
Destilleriet använder både melass och ”sockerrörshonung”. Produktionen sker i olika pannor, såsom genom en femkolonners kontinuerlig destillationsapparat; två dubbla ’retort pot stills’ (en sfärisk behållare med en lång nedåtgående hals, där vätskan kyls ner och kondenseras); en ’batch kettle’ (en halvkontinuerlig destillationsmetod som ursprungligen kommer från Kanada); samt två datorstyrda rostfria kolonnpannor.

På denna auktion finns två utrop av Diplomático 2000 Single Vintage Sherry Cask Finish. En intressant batch som är flerdimensionell i både doft och smak.
Smaken är lagom torr med en nyans av kanderat socker, dadlar, choklad och kaffe. Lagrad 12 år på amerikansk vitek innan slutlagring omkring ett år på sherryfat. Ett fint urval av ställets ”Maestro Roneros” (alltså Master Blender).
Den Diplomático som står på Systembolagets hyllor håller en helt annan kvalitet än ovanstående praktexemplar. Den här sortens enklare Diplomático är för uppsötade enligt min smak. Det här är en helt annan variant i en torrare stil – precis som jag tycker rom ska vara!
Synd bara att utropen är för högt prissatta! På internationella auktioner går de för 400-450 pund. Jag har sett en toppnotering på 533 pund, ungefär 6600 kronor i dagens pengavärde, så att börja här på 5000 kronor är i överkant.
Därtill läggs ju 25% på i köp-provision, vilket skulle innebära 6250 kronor. Bevakningen är troligen dock 4000 kronor, men det resulterar ändå i 5000 kronor (plus en oförklarlig försäkringsavgift om 50 kr).
Indien är väl ett överraskande whiskyland? Men här görs faktiskt mycket bra whisky. Amrut Distillery i Bangalore i Karnataka, i den södra delen av Indien, är ett det mest framgångsrika destilleriet från den forna brittiska kolonin, och en föregångare för den indiska whiskytillverkningen.
Här nyttjas orökt malt från de nordliga regionerna Punjab och Rajasthan. Den rökta malten kommer från Skottland. Whiskyn lagras oftast i ekfat på över 900 meter över havet.
Vädret kännetecknas av både tropiskt varmt klimat och kraftiga regnperioder. Avdunstningen från faten är mycket stor i detta tropiska område – dubbelt jämfört med det svala Skottland.
Amrut har både orökt och rökt whisky i sitt sortiment. Det finns en intressant blandning av lagringar i olika fat och blandningar av whisky gjord på kornmalt från olika kontinenter. Som Amrut Fusion där man just mixar korn odlat i Skottland med indiskt korn från Himalaya.
Mer intressant är huvudprodukten Amrut Single Malt. I sig inget unikt eftersom flaskan ju går att beställa på Systembolaget. Men i denna lott ingår batch nr 8. Alltså den åttonde utgåvan vilket tar oss tillbaka till början på denna indiska whiskysaga. En flaska som många Amrut-vänner i landet säkert skulle vilja äga.
Absolut Vodka. Ja, det är en av världens mest säljande vodka. Men innan den stoppades ner i sin nuvarande flaska i 1800-talsstil närmare bestämt 1978/79 så levde märket ett helt annat liv.
Ursprungsnamnet är Absolut Rent Brännvin men kallades i folkmun ”renat” vilket också fick bli namnet på den ”nya” produkt som fick ändelsen vodka på 1970-talet för att bana väg för innovationen Absolut.
I vårens auktion kan man nu ropa in en originalflaska av Absolut rent Brännvin. Buteljerad efter kriget men etiketten förtiger sorgligt nog sin historia. På halsen borde det stå Lars Olsson Smith (som det gör på dagens vodka-flaska).
Det är ett namn som måste tas i beaktande när det gäller sprittillverkning! L.O. Smith kom på en metod att rena spriten från den förargliga finkeln, som rent ut smakade skit. Detta är mannen som skapade klassikern ”Absolut rent Brännvin”, genom sin nya unika destilleringsprocess.
Det blev en enorm framgång och han blev med tiden en av Sveriges mest förmögna person. Det fanns på 1870-talet ett monopol för Stockholms Stads alkoholtillverkning.
L.O. utmanade och placerade sin verksamhet precis utanför stadsgränsen, på Reimersholme. Han erbjöd gratis båtresa till ön och sålde spriten billigare än i stan. Det ledde givetvis till grinigheter i kommunpolitiken i Stockholm.
Det finns de som menar att han med tiden blev offer för en ekonomisk juridisk utsatthet. Han tog arbetarna i sin famn och försökte förbättra arbetsvillkoren. Genom sina initiativ blev han populär bland folket, men fick givetvis motståndare.
Det sägs att det fanns hemliga uppgifter på UD, där planer fanns på att ”ta bort” Smith och ruinera honom. Sant eller falskt, men han dog ensam och utfattig 1913. Flera menar det är ett av de grövsta ekonomiska övergrepp som hänt i Sveriges historia.
I dag är Absolut Vodka ett av världens största varumärken. 2008 köpte Pernod-Ricard företaget av statliga Vin & Sprit. På auktionen ser vi nu att utropspriset på 2000 kr överstigits med 50% och slutpriset lär hamna över 3000 kr.
Vilket kan tyckas vara mycket en pava renad etanol. Men som alltid i samlarsammanhang handlar det om okränkbar proveniens. Och finns det någon annan brännvinsflaska en spritintresserad svensk borde äga L.O. Smiths klassiker?
Det är ju faktiskt ett mirakel att någon har sparat denna flaska obruten i 70 år. Måste ha varit en nykterist! Som tröstpris får köparen med sig en gammal eux-de-vieux också. Och den kan man öppna och njuta av…
Som alltid kan man välja och vraka bland skotsk maltwhisky. En spännande flaska är Laggan Mill, från ett så kallat ”secret distillery” på Islay. Med lite fantasi så kan man lista ut vilket.
Det är en ’single cask’ som gav drygt 300 flaskor. Fullproppad med en mångfaldig smakdimensioner. Den är på höga 55,5 vol%, så ha gärna i några droppar så blommar den ut som en syrenbuske på försommaren.
Här ingår även en 21-årig Glencadam ”The Exceptional” från skotska högländerna som belönats med flera utmärkelser. Glencadam för en lite mer anonym framtoning, som lätt faller bort i det digra utbudet på marknaden. Den här whiskyn passar en riktig whisky-gourmand.
Är du inne på en lite mjukare whiskystil så var med och buda på tre olika trappningar av Auchentoshan. En whisky som passar utmärkt till sommarens grillkvällar. Det handlar om Lowland-whisky i form av Springwood, Heartwood och Virgin Oak batch 2.
Springwood och Heartwood ingår i destilleriets travel-range, alltså designad för tax free-butiker. Den första har legat på bourbonfat den andra likaså men även olorosofat.
Virgin Oak har legat på nykolade amerikanska barrels. Alla är trippeldestillerade och går i en elegant, subtil smakstil. Priset är helt okej, med tanke att man får 2,7 liter!
Bland jänkarna finns det par intressanta blandlotter. Spana in samlingslådan med Kentucky Bourbon bestående av fyra flaskor – Bakers 7, Basil Hayden, Jim Beam Signature samt Michter’s Small Batch. Perfekt till en provning med goda vänner. Utropet är väl okej men buden har dragit iväg en aning.
Skulle du förlora budgivningen eller priset avskräcker, så kika på denna alternativa mixlåda med whiskey från Kentucky och Tennessee. Eller komplettera provningen tillsammans med det förra utropet.
Tänk på att man inte ”måste” gå på auktion för att göra investeringar. Det är mycket roligare att ropa in bruksdricka som direkt omsätts i glada vänner lag. Istället för att betala dyrt för rariteter som ska samla damm i ett låst spritvalv. Skål!