Reviews Ron Abuelo kommer från Panama. Det lilla S-formade kanal-landet som sammanbinder två kontinenter i Centralamerika. Getingmidjan som kläms mellan världshaven Atlanten och Stilla Havet skapar ett klimat med väldigt hög luftfuktighet men också långa torrperioder. Ett sorts växthus med jämn temperatur och fuktig luft. Sockerrören växer så det knakar och koncentrerar sockerhalten.
1908 grundade Don José Varela Blanco ett sockerbruk i Panama. Sönerna började koka rom. Abuelo heter romhuset som är noga med faten. Amerikanska whiskeyfat från Tennessee står högt i kurs men man experimenterar gärna med slutlagring på sherry, portvin och cognac.
Den här flaskan heter Two Oaks och romen däri är slutlagrad på djuprostade fat av ny amerikansk vitek. Faten rostas i 60 minuter vid 180 grader, därefter höjs temperaturen till 220 grader och de då vidöppna porerna gör att kolningen tränger nästan en centimeter ner i fatväggarna. Hårdrostad ek anrikar toner av kaffe, choklad och vanilj.
“Abuelo är en sötad rom att umgås med. Ingen tänkare utan mer en kompis att hänga med.”
Detta är en Single Estate-rom, från en plantage. Råvaran är en mix av melass och sockerrörsjuice. Jästiden är 48 timmar. Spriten kokas i en kolonnpanna. Destillatet har legat 12 år på ekfat. Sockerhalten är 24 gram per liter. Man har alltså sötat romen i efterhand.
Det luktar inte mycket. Matbanan blandat med matolja och lite skosula. Aningen oren. Men nosen har ändå karaktär, i centrum står vanilj och persikokräm.
Smaken är god och lagom återhållen. Bra fruktig start i persikovin, strax matoljig. Mot slutet tjockare romsötma och lite ekkropp. Halvlång Commandaria-söt eftersmak där torrare ektoner kämpar emot med mjukgörande kokos.
“Nog kan sötningen dras ner en smula utan att förlora trivselfaktorn.”
Sötningen är onödig. Sockret dämpar aromen och stjäl smakerna en bit in. Å andra sidan är ju romen god. Banal men avkopplande. När den nya EU-lagstiftningen träder i kraft våren 2021 måste man sänka sockerhalten under 20 gram per liter för att få behålla beteckningen rom.
Då tycker jag att man ska experimentera med att dra ner sockerhalten ännu mer. Här finns oupptäckta aromer under huven. Abuelo har större potential.