Reviews a’Bunadh är kanske världens mest hyllade whisky i modern tid. Sherrybomben satte ny standard när den togs fram av Chivas Brothers i slutet av 1990-talet. Knepet var att ta whisky direkt från sherry butts som användes första gången vilket ger whisky sherrytoner i överflöd.
Fatstyrka var då ovanligt, ingen av de stora varumärkena (som folk i gemen köper) sysslade med sånt vid millenniumskiftet. Styrkan var där för att ge kraft och koncentration. Whiskyn skulle vara en detonation av förtätade smakintryck.
Innehållet fick inte vara för gammalt så att energin går förlorad. 8-14 år stod det i David Boyds original-recept. Idag är det ärrade Ballantine’s-blendern Sandy Hyslop som dirigerar fatsammansättningen.
Och precis som Chivas-gruppens kungsmalt The Glenlivet där cask-utgåvan heter Nàdurra och brakar på med vassa citrusestrar ska a’Bunadh sitta kvar ett bra tag på smaklökarna (åtminstone till nästa slurk).
“Sherryn får inte dominera utan hjälpa fram den marmeladiga fruktighet och den krydda som är förklaringen till Aberlours berömdhet.”
Men det får inte vara för brutalt. Det är inte vad Aberlour står för. Whiskyn ska vara balanserad och genomarbetad. Sherryn får inte dominera utan hjälpa fram den marmeladiga fruktighet och den krydda som är förklaringen till Aberlours berömdhet.
Det är den där kryddnerven som slår igenom sherrypådraget som är destillatets hemlighet. Och som tidvis har bräckt självaste sherry-kungen Macallan (tvärs över Spey-floden).
Aktuell a’Bunadh nr 66 gör allt rätt. Tappningen har funnit sin stil som Sandy Hyslop är duktig på att upprepa. Batcherna slår inte lika mycket karaktärsmässigt som förr.
Det här är en doft som alla kan gilla. Det luktar skumtomte av vanilj och jordgubbe där vaniljen är mitt i och bärtonen en bit ovanför. Centralt torkad frukt och konfekt, på djupet sherry. En tät men samtidigt lättsam arom. Och befriande o-sherry-aktig.
Smaken är tung. Det är trots allt en potent sherry-bomb dragen ur 1st fill sherry butts. Kladdkaka och tobak i starten, fruktkaka i kubik följer samtidigt som kryddor varvar upp. Syrliga svarta vinbär förebådar sherryrycket mot slutet där en spännande gummiton ytterligare sänker tyngdpunkten.
Lång mastig eftersmak av oloroso-sherry som går mot fruktkola och mörkare toner av konfekt. Stannar slutligen i vaniljkola och eterisk ek. En viril a’Bunadh där sherryn sitter i förarsätet men kryddnerven från destillatet går rakt igenom.
Vatten tar ofta a’Bunadh några snäpp till, så också denna gång. Doften blir renare med torkad frukt och sherry centralt där körsbärssyra anas, runtom äppelskal.
Smaken är häftigare nu. Skarp citrus ur startblocken med bitande sherry, halvvägs rundare citruslikör som jagas av vassare kryddor. Lång värmande nästan pepprig final där tung chokladkaka drar fram citrusen samtidigt som sherrytonerna blommar ut.
“Man vet vad man får med a’Bunadh som bygger en helt egen vacker värld av sherry.”
Bästa läget för whiskyn är just här med lite vatten i glaset så styrkan håller sig över 50%-strecket. Smaken är verkligen ’intense’ med fullkomlig närvaro. Mer vatten ner mot 45% ger en skönt matt arom av citronfromage med sherry och läder i bakgrunden.
Den nervattnade smaken bjuder på sherry och praliner samt torkad frukt. En intressant bacon-ton dyker upp mot slutet tillsammans med läderfåtölj. Halvlång epilog med bitig syrlig sherry och espresso.
Rätt tuff finish som nästan blir arbetsam. Nej, det räcker med en skvätt vatten i glaset för att lyfta fram personligheten, det ursprungliga!
Igenkänningsfaktorn hos den här whiskyn är som sagt stor, och viktig. Man vet vad man får med a’Bunadh som bygger en helt egen vacker värld av sherry. Den säkraste julklapp du kan ge bort till en whiskyälskare. 100% julglädje i det kluckande paketet…