fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 28 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Aberlour a’Bunadh bygger en vacker värld av sherry…”

av Henrik Aflodal
12 december 2020


 Reviews    a’Bunadh är kanske världens mest hyllade whisky i modern tid. Sherrybomben satte ny standard när den togs fram av Chivas Brothers i slutet av 1990-talet. Knepet var att ta whisky direkt från sherry butts som användes första gången vilket ger whisky sherrytoner i överflöd.

Fatstyrka var då ovanligt, ingen av de stora varumärkena (som folk i gemen köper) sysslade med sånt vid millenniumskiftet. Styrkan var där för att ge kraft och koncentration. Whiskyn skulle vara en detonation av förtätade smakintryck.

Innehållet fick inte vara för gammalt så att energin går förlorad. 8-14 år stod det i David Boyds original-recept. Idag är det ärrade Ballantine’s-blendern Sandy Hyslop som dirigerar fatsammansättningen.

Och precis som Chivas-gruppens kungsmalt The Glenlivet där cask-utgåvan heter Nàdurra och brakar på med vassa citrusestrar ska a’Bunadh sitta kvar ett bra tag på smaklökarna (åtminstone till nästa slurk).

“Sherryn får inte dominera utan hjälpa fram den marmeladiga fruktighet och den krydda som är förklaringen till Aberlours berömdhet.”

Men det får inte vara för brutalt. Det är inte vad Aberlour står för. Whiskyn ska vara balanserad och genomarbetad. Sherryn får inte dominera utan hjälpa fram den marmeladiga fruktighet och den krydda som är förklaringen till Aberlours berömdhet.

Det är den där kryddnerven som slår igenom sherrypådraget som är destillatets hemlighet. Och som tidvis har bräckt självaste sherry-kungen Macallan (tvärs över Spey-floden).

Aktuell a’Bunadh nr 66 gör allt rätt. Tappningen har funnit sin stil som Sandy Hyslop är duktig på att upprepa. Batcherna slår inte lika mycket karaktärsmässigt som förr.

Det här är en doft som alla kan gilla. Det luktar skumtomte av vanilj och jordgubbe där vaniljen är mitt i och bärtonen en bit ovanför. Centralt torkad frukt och konfekt, på djupet sherry. En tät men samtidigt lättsam arom. Och befriande o-sherry-aktig.

Smaken är tung. Det är trots allt en potent sherry-bomb dragen ur 1st fill sherry butts. Kladdkaka och tobak i starten, fruktkaka i kubik följer samtidigt som kryddor varvar upp. Syrliga svarta vinbär förebådar sherryrycket mot slutet där en spännande gummiton ytterligare sänker tyngdpunkten.

Lång mastig eftersmak av oloroso-sherry som går mot fruktkola och mörkare toner av konfekt. Stannar slutligen i vaniljkola och eterisk ek. En viril a’Bunadh där sherryn sitter i förarsätet men kryddnerven från destillatet går rakt igenom.

Vatten tar ofta a’Bunadh några snäpp till, så också denna gång. Doften blir renare med torkad frukt och sherry centralt där körsbärssyra anas, runtom äppelskal.

Smaken är häftigare nu. Skarp citrus ur startblocken med bitande sherry, halvvägs rundare citruslikör som jagas av vassare kryddor. Lång värmande nästan pepprig final där tung chokladkaka drar fram citrusen samtidigt som sherrytonerna blommar ut.

“Man vet vad man får med a’Bunadh som bygger en helt egen vacker värld av sherry.”

Bästa läget för whiskyn är just här med lite vatten i glaset så styrkan håller sig över 50%-strecket. Smaken är verkligen ’intense’ med fullkomlig närvaro. Mer vatten ner mot 45% ger en skönt matt arom av citronfromage med sherry och läder i bakgrunden.

Den nervattnade smaken bjuder på sherry och praliner samt torkad frukt. En intressant bacon-ton dyker upp mot slutet tillsammans med läderfåtölj. Halvlång epilog med bitig syrlig sherry och espresso.

Rätt tuff finish som nästan blir arbetsam. Nej, det räcker med en skvätt vatten i glaset för att lyfta fram personligheten, det ursprungliga!

Igenkänningsfaktorn hos den här whiskyn är som sagt stor, och viktig. Man vet vad man får med a’Bunadh som bygger en helt egen vacker värld av sherry. Den säkraste julklapp du kan ge bort till en whiskyälskare. 100% julglädje i det kluckande paketet…

Aberlour a’Bunadh 59,2%

 90/92p   Doft 22/22, Smak 23/24, Exit 22/23, Balans 23/33   Batch nr 66. Lanserad första gången 1999. Kom till Sverige 2003. Lagrad på 1st fill sherry butt i minst 8 år. No Age Statement (NAS) i sitt originalformat där blendern skapar en smakprofil med valfria komponenter. I detta fall varieras åldern hos whiskyn för att skapa en intressant smak utifrån endast sherry-ek (vilket är svårt om man måste hålla sig till en given ålder).  SB 445, 669 kr
LÄS MER: SKÅL! Podcast – Allt du vill veta om Aberlour
LÄS MER: Aberlour — låt whiskyn tala! (filantropen James Flemings livsverk)
LÄS MER: Whisky som gjord för sherryfat (destillatets hemligheter)
LÄS MER: “Aberlour 12 år har aldrig varit bättre…” (recension)

Senaste nytt

Svenska kreatörer gör konst av Absoluts pappflaska!

Nyheter
ons 5:06

altWHISKY-test: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.