Reviews Whisky är en spritdryck som förlitar sig på ekfat mer än andra destillat. Det är trävirket som mejslar fram de smaker som så många uppskattar.
Den så kallade whisk(e)y-kicken kan inga andra spritsorter leverera. Och det är alltså eken som ligger bakom merparten av det som händer i en whisky.
Att med vetskap om allt detta konfronteras med en whisky som inte legat på ekfat är närmast skrämmande. Det är väl inte görligt att lägga spriten på en tunna gjord i ett annat träslag. Kan det verkligen funka?
Oskar Bruno på Agitator Destilleri var nyfiken och ville ta reda på just detta:
– Redan innan destilleriet var färdigbyggt var jag inne på att testa andra träslag än ek. Vi hittade en del forskning på kastanjefat som indikerade en karaktär på spriten liknar ekfatslagring men blir mer kraftfull.
Agitator är bland de första att utforska kastanj i whiskybranschen. På Irland har Irish Distillers lagrat whiskey på kastanjfat i projektet Method & Madness.
I vinbranschen har detta träslag som tillhör boksläktet använts med framgång. Skillnaden är att kastanj är mjukare och mer porös än ek vilket ger en snabbare lagringstakt. Något som Agitator sätter stort värde på.
Arboga-destilleriet är inte intresserade av att vänta ut sin whisky som man gör i Skottland. 5-6 år är fullt tillräckligt för att få fram en whisky som är drickfärdig. Vad kan man vänta sig av en whisky som legat på kastanträfat? Mycket, menar Oskar Bruno:
– Kastanj ger fylligare toner av torkad frukt och russin med en viss strävhet i form av trä-tanniner. Smakutvecklingen går fort, det räcker med några månader för att få stor effekt. Ett perfekt fat om man vill ha ut mycket smak.
Oskar Bruno har några 3-åriga kastanjefat i lagret som man inte vet vad man ska göra med.
– Whiskyn är extremt intensiv till karaktären. Den produkten skulle bli väldigt spännande!
Nya Argument Kastanj har först lagrats på vanliga bourbonfat och sedan slutlagrats i drygt 1 år på 150-liters kastanjefat som tillverkats i Portugal.
Destillaten som använts är en mix från båda pannparen, lättare sprit från högrefluxpannorna och tyngre från lågrefluxpannorna. Både orökt maltkorn och rökigt dito med ett fenolinnehåll på 30 ppm.
“Argument Kastanj är både söt och torr samt smakrik på ett sätt som får en att kippa efter andan – så här smakar ju inte en ’vanlig’ Agitator.”
Det här är en annorlunda whisky. Vilket är väntat när det handlar om Agitator som gör allt annorlunda på tvärs med gamla traditioner.
Beroende på vattning är Argument Kastanj både söt och torr samt smakrik på ett sätt som får en att kippa efter andan – så här smakar ju inte en ”vanlig” Agitator.
Doft av knäck och honung varvas med tropisk frukt. Aromatiska trätoner i form av fanér finns överallt. Men karaktären sätts av mer djupliggande aromer som cigarrök och faktiskt sötsyrlig ketchup. En lite kantig och burdus whiskynos, men slagkraftig.
Smaken är självklart stor. Örtigt aromatisk med myckna trätoner. Söt marmelad är med från start, maltkornet stampar på.
Smaken är rik och tät med en kliande ton av muskot och sandelträ samt kastanjenöt. Lång lågmäld, molande halvtorr träkryddig eftersmak med maltsötma i basen och pyrande piprök. Stilmässigt luftigt torr och rätt sträv.
Ingen ’walk-in-the-park’ direkt. Minst sagt häftig i jämförelse med den balanserade förstlingen Agitator Single Malt, som är den husstil man valt att presentera.
Den här 46%-iga specialaren behöver lite vatten för att lugna ner kastanjeträet och få whiskyn att bli tillfreds med sig själv.
Doften blir sötare. Det är honung med rostad kastanj och sandelträrök. På djupet spännande marsalavintoner plus vaniljglass. Vädring framkallar torkad frukt och böcklingpastej. En katatonisk ologisk mix av estrar, kryddiga trätoner och rökwhisky.
Smaken är sötare och ännu fylligare nu. Trätonerna dämpas och integreras bättre i den gemensamma smakpaletten. Sandelträ smälter samman med rökdestillatet och skapar fragrant toner åt parfym-hållet.
Äppeltoner flyter ovanpå och gör det gott. Syltigt tjock sötma gör smaken savande. Smakerna bottnar i vanilj och kryddpeppar på djupet.
Eftersmaken är lång och mjölkchokladig. Strax adderas körbärspralin. Fragranta trätoner plus rökelse växer in sakta och gör exiten mer komplex. Värme bär länge efteråt.
“Whiskyn är bra mycket bättre med lite vatten som lägger allt tillrätta och balanserar kastanjeträtonerna med destillatets inneboende frukt.”
Whiskyn är bra mycket bättre med lite vatten som lägger allt tillrätta och balanserar kastanjeträtonerna med destillatets inneboende frukt. Att använda rökdestillat är ett smart drag som kompletterar trätonerna. Sötman ökar och styr skeendet – Agitator självt har tagit tillbaka kommandot från trätunnan.
Den här whiskyn har inga uppenbara ektoner (trots att den legat mestadels på just ekfat). Det märks att träet är annorlunda, kastanjefaten ger whiskyn ett annat uttryck.
De här dominanta trätonerna är överallt men ändå finns plats för destillatets fruktighet. Skiljelinjen mellan kastanj och ek är att vi inte får de där beska, bittra aromerna i samma utsträckning.
Kastanjens hemlighet är den fragranta dimensionen som hela tiden är lowkey men driver på de andra smakerna. Vattnad får whiskyn ett eteriskt lyft i eftersmaken som gör det hela komplext.
Vid 46% en tät välsmakande marmeladmun med trätoner överallt. Överlag lite väl tagen av det dominanta kastanjeträet.
En whisky som kommer att drabba fansen mitt i solar plexus. Ett statement åt det extrema hållet som öppnar dörren på glänt till den sammansatta ”blenden” av alla olika Agitator-stilar som utgör huvudwhiskyn.
Vi ser fram emot att få testa andra ”ytterligheter” framöver för att ännu bättre lära känna Europas whiskysärling som gör whisky på sitt eget sätt.