fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Rågwhisky på lönnsirapsfat spännande nykomling

av Axel Aflodal
22 mars 2023

Agitator Whiskymakare överraskar återigen med något så ovanligt som en rågwhisky lagrad på fat som tidigare innehållit lönnsirap. Vad man som konsument kan förvänta sig är smaker av akaciahonung, vanilj, röda äpplen nedbäddade i en tydlig sirapssötma.

 Nya släpp    Att tillverka rågwhisky är i sig en utmaning. Säden saknar ett yttre skal som korn har. Det gör att mäskbädden blir kompaktare och det blir svårare att få vätska att rinna genom silplåtarna.

Därtill blir mäsk gjord på råg mer trögflytande och får en tjockare konsistens, som i värsta fall liknar tapetklister. Den kombinationen gör att det blir en större utmaning att producera rågmäsk, men i slutändan får man fram ett annorlunda destillat, med tydliga kryddiga toner som går mot knäckebrödshållet, förklarar destillerichef Oskar Bruno:

– Rågwhiskyn är i särklass den whiskyn vi haft mest utmaningar med att producera, men resultatet gör mödan värd.

Agitator Argument Lönnsirapsfat har först lagrats på nya amerikanska ekfat och sedan slutlagrats i drygt 8 månader på fat som tidigare innehållit lönnsirap.

Lönnsirapsfaten kommer från USA och är 60-120 liter stora.Smaken är robust maltig med inslag av honung, frukt, vanilj och sirapssötma med ett lätt pepprigt avslut, meddelar destilleriet.

– För Agitator är det naturligt att prova nya fattyper, fortsätter Oskar Bruno. Lönnsirapsfatet känns som ett roligt fat som bidrar med nya djupa smaker, där den brända tonen från lönnsirap ger komplexitet och sötman balanserar upp whiskyn. Det utmanar på ett nytt spännande sätt, och visar att andra fattyper går att använda.

Kombinationen med kryddiga rågtoner och lönnsirap låter onekligen lockande. En kombination som för tankarna till en klassisk cocktail, menar Oskar Bruno:

– Prova att blanda en klassisk Old Fashioned eller drick den ren eller över is. Vad sägs om lönnsirapswhisky till amerikanska pannkakor eller till vaniljglassen?

Whiskyn får en tillfällig lansering på Systembolaget 24 mars. 6000 flaskor hamnar på hyllan i 220 butiker.

• Agitator Argument Lönnsirapsfat 46% | SB-nr 41335, 599 kr

LÄS MER: “Livligt spritsig rågwhisky med lönnsirap i fronten!”

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.