fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 23 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Nya släpp

J.Bally släpper agricole-rom från 2002

av Henrik Aflodal Esq
24 september 2020

 Nya släpp    Rhum Agricole är en romstil som reflekterar terroir. Alltså det franska begrepp som signalerar ursprung och att platsen definierar smakerna hos drycken. Ön Martinique är en del av Agricole-romens terroir. Och J. Bally är en klart lysande stjärna på den franska agricole-himlen.

Många anser att Rhum Agricole är det renaste uttrycket för rom. Stilen står för fräschhet samt djup och komplexitet. Romen görs direkt på den färska sockerrörsjosen på plats på plantagen istället för på biprodukten melass som är norm i romsvängen. Romen från ön Martinique i Karibien har tilldelats den prestigefyllda franska ”appellation d’origine contrôlée”.

J.Bally var ett av de första destillerierna på Martinique att producera Rhum Agricole från färsk sockerrörsjuice. Inspirerat av traditionella produktionsmetoder från Cognac hade destilleriets grundare Jacques Bally en tanke redan 1917 att lagra sin rom på ekfat.

Marc Sassier är enolog om blender av J.Bally. Han framhåller att huset Bally kan tacka sin anfader för berömmelsen. Jacques Ballys plantage var bland de första på ön som konsekvent använde färsk sockerrörsjuice för att göra rom. Det som idag kallas ”jordbruksrom”.

– För att ära grundaren görs romen fortfarande enligt det recept Jacques Bally lade fast. Sockerrören skördas bara när de är fullt mogna för att producera vit rom med toner av citrus, ananas och honung.

Lagring sker sedan i enlighet med de ursprungliga principerna. Amerikanska 200-liters barrels som är hårt kolade inuti ger romen dess rundhet och längd, fastslår Marc Sassier:
– Tålamod är grunden för att skapa balanserad och komplex lagrad rom. Vilket var Jacques Ballys signum.

Den långsamma lagringen på ekfat är något som karaktäriserar J.Bally genomgående. J.Bally Millésime 2002 är en fin årgångsrom lagrad på ekfat i nära 18 år.

Doften beskrivs som ”härligt intensiv med antydningar till muskot, kanel och i bakgrunden skymtas mocka och tobak. Smaken är silkeslen med mogen mörkt frukt, russin, tobak, kanel och torkade plommon. Avslutet är torrt och långt med fattoner och en fin komplexitet.”

En rom av denna magnitud avnjuts som digestif efter en god måltid. Eller solo i kupa framför brasan i favoritfåtöljen. De 400 flaskor som släpps på Systembolaget 29 september är de sista som finns i Europa. Samlarpotential alltså.

J.Bally toppade vårt blindtest av agricole-rom här på The Spirits News. Så här gick det.

• J.Bally Millésime 2002 Rhum Agricole 43% | SB-nr 10772, 799 kr

LÄS MER: TEST: Fransk Rhum Agricole imponerar — romen du måste prova
LÄS MER: Pionjären Jacques Bally skapade agricole-rom

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.