fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 16 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv

Äkta cocktails på modet igen

Avskalade drinkar med smaken i fokus är trendigt

av Henrik Aflodal Esq
3 december 2019
Anna Sebastian och Remy Savage på Artesian.

 Cocktail-trender    Drinkar med paraply i må vara en rest från det förgångna för partysugna resenärer på Finlandsfärjor. Och åkte man utomlands var drinkarna några år tillbaka tekniska vidunder med pyrotekniska effekter. Nu gäller back-to-basics, avskalade recept med råvarorna i centrum och enkel presentation. Smakupplevelsen är viktigare än teatralt effektsökeri.

Men vi börjar med det extrema. För fyra år sedan serverade Langham Hotel i London en fantastisk skapelse. En drink med Zacapa 23-rom kom med en ballong fylld av parfymerad luft. Tanken var att åkalla molnskogarna i Guatemala där romen tillverkas. Ett skuggspel som kan verka långsökt. Medföljande handgjorda worry-figurer från Sydamerika kunde man dessutom ta med sig hem. Påhittet gav Artesian Bar första priset i Best Bar Awards och folk sökte sig dit för att bli slagna med häpnad.

Detta var en tid när man inte kunde få en helt vanlig drink utan att ett helt spektakel drogs igång. Smaken var något sekundärt, föreställningen tog över. Kolsyreis skapade dimridåer, sockervadd spanns i realtid över drinken. Nu råder en mer minimalistisk trend. En drink är en drink och bara kvaliteten är där blir kunden nöjd.

När vi nyligen besökte Artesian var scenen helt ny och fräsch. Den vågade menyn består av drinkar med endast två ingredienser. Less is more. Tanken är att ge den dominerande drycken utrymme att sjunga sin sång stimulerad och förstärkt av en noggrant vald katalysator som partner.

Tequila & Bitter Gourd är en sorts syrup gjord på bittergurka och drinken är delikat. Eller ta Michter’s bourbon & Pear. Baren processar perfekta Crassane-päron från Frankrike och gör en syrup som sedan smaksätter whiskeyn. Resultatet är en sorts Gimlet, fast ändå annorlunda.

– Vätskan talar för sig själv nu, säger barchef Anna Sebastian. Trenden med extravaganta ’servings’ var rätt på sin tid. Men cocktail-scenen måste utvecklas och vi välkomnar det enkla, avskalade, naturliga. Det här händer över hela världen just nu.

Som i New York där barchef Leo Robitschek på hotell Nomad blickar bakåt och söker det enkla, utan att för den skull göra enkla drinkar, det är bara dramatiken som försvinner:
– Vi jobbar med spädning just nu, och det är väldigt spännande. Den mest avskalade drinken heter Detox Retox som egentligen är en Old Fashioned-variant med tiki-smaker. Och istället för att röra drinken och därmed späda den tillsätter vi nedkylt kokosnötsvatten.

För Leo Robitschek handlar det inte främst om minimalism i presentationen utan mer om att fokusera på ingredienserna och laborera med smakuttrycket.

– Förr var sorgligt nog många cocktails överlastade med teknik och såg fantastiska ut men smakade mindre. Världen översköljer oss med valmöjligheter. Jag tror att folk längtar efter enkelhet. Vi har återvänt till hantverket att göra högklassiska cocktail utan konstigheter. Sanningen ligger i detaljerna. En vanlig Whiskey & Soda kan man varierar i det oändliga och skapa underverk med.

Leo Robitschek på hotell Nomad i New York.

Senaste nytt

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Live-test av Balvenies TUN-serie med David Stewart!

Nyheter
ons 5:50

Kommer Gordon’s alkoholfria alt-gin bli världsledande?

Nyheter
tis 5:32

Vad är DRY JANUARY?

Nyheter
mån 5:32

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Nyheter
fre 5:29

Så här ser Johnnie Walkers upplevelsehus i Edinburgh ut

Nyheter
tor 5:06

Det svenska gin-undret har en helt egen podd

Nyheter
tis 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.