fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv

Äkta cocktails på modet igen

Avskalade drinkar med smaken i fokus är trendigt

av Henrik Aflodal Esq
3 december 2019

 Cocktail-trender    Drinkar med paraply i må vara en rest från det förgångna för partysugna resenärer på Finlandsfärjor. Och åkte man utomlands var drinkarna några år tillbaka tekniska vidunder med pyrotekniska effekter. Nu gäller back-to-basics, avskalade recept med råvarorna i centrum och enkel presentation. Smakupplevelsen är viktigare än teatralt effektsökeri.

Men vi börjar med det extrema. För fyra år sedan serverade Langham Hotel i London en fantastisk skapelse. En drink med Zacapa 23-rom kom med en ballong fylld av parfymerad luft. Tanken var att åkalla molnskogarna i Guatemala där romen tillverkas. Ett skuggspel som kan verka långsökt. Medföljande handgjorda worry-figurer från Sydamerika kunde man dessutom ta med sig hem. Påhittet gav Artesian Bar första priset i Best Bar Awards och folk sökte sig dit för att bli slagna med häpnad.

Detta var en tid när man inte kunde få en helt vanlig drink utan att ett helt spektakel drogs igång. Smaken var något sekundärt, föreställningen tog över. Kolsyreis skapade dimridåer, sockervadd spanns i realtid över drinken. Nu råder en mer minimalistisk trend. En drink är en drink och bara kvaliteten är där blir kunden nöjd.

När vi nyligen besökte Artesian var scenen helt ny och fräsch. Den vågade menyn består av drinkar med endast två ingredienser. Less is more. Tanken är att ge den dominerande drycken utrymme att sjunga sin sång stimulerad och förstärkt av en noggrant vald katalysator som partner.

Tequila & Bitter Gourd är en sorts syrup gjord på bittergurka och drinken är delikat. Eller ta Michter’s bourbon & Pear. Baren processar perfekta Crassane-päron från Frankrike och gör en syrup som sedan smaksätter whiskeyn. Resultatet är en sorts Gimlet, fast ändå annorlunda.

– Vätskan talar för sig själv nu, säger barchef Anna Sebastian. Trenden med extravaganta ’servings’ var rätt på sin tid. Men cocktail-scenen måste utvecklas och vi välkomnar det enkla, avskalade, naturliga. Det här händer över hela världen just nu.

Som i New York där barchef Leo Robitschek på hotell Nomad blickar bakåt och söker det enkla, utan att för den skull göra enkla drinkar, det är bara dramatiken som försvinner:
– Vi jobbar med spädning just nu, och det är väldigt spännande. Den mest avskalade drinken heter Detox Retox som egentligen är en Old Fashioned-variant med tiki-smaker. Och istället för att röra drinken och därmed späda den tillsätter vi nedkylt kokosnötsvatten.

För Leo Robitschek handlar det inte främst om minimalism i presentationen utan mer om att fokusera på ingredienserna och laborera med smakuttrycket.

– Förr var sorgligt nog många cocktails överlastade med teknik och såg fantastiska ut men smakade mindre. Världen översköljer oss med valmöjligheter. Jag tror att folk längtar efter enkelhet. Vi har återvänt till hantverket att göra högklassiska cocktail utan konstigheter. Sanningen ligger i detaljerna. En vanlig Whiskey & Soda kan man varierar i det oändliga och skapa underverk med.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.