Spritmuseums pågående konstutställning tar avstamp i 1980-talets festande och AIDS-epidemin som förstörde festen. Konstnären som kurerat utställningen heter Elisabeth Ohlson. Muséet väljer att hålla öppet när de stora statliga institutionerna håller stängt på grund av corona. Utställningen pågår hela våren 2021.
Absolut & Konst Smittospridningen eskalerar i Sverige och utomlands. Som följd av flitigt testande har antalet smittade med corona-viruset ökat under hösten. De stora statliga muséerna som Nordiska, Moderna och Nationalmuseum väljer att hålla stängt under november. Men Spritmuseum håller öppet men tillåter bara 50 besökare inne i lokalerna.
Höstens konstutställning på Spritmuseum tar oss tillbaka till 80- och 90-talen i New York, till en era som inleddes i en anda av nyfunnen öppenhet till dess att AIDS-epidemin började släcka unga liv i tusental, med en sällan skådad backlash som följd. Men vi möter även styrkan i HBTQI+ rörelsens motreaktion.
Fotografen Elisabeth Ohlson, inbjuden som gästkurator, återger sin personliga ingång till 1980-talet, en tid då hon formades till den konstnär och HBTQI-aktivist hon är idag.
Hon har valt verk ur Absolut Art Collection; en gränslös, bred och motsägelsefull konstsamling med installationer, filmer, målningar, bonader, kitsch, traditionell folkkonst, okända och erkända, provocerande och medgörliga konstverk.
Spänningen mellan de olika konstnärernas personliga förhållningssätt till beställaren Absolut Vodkas enda krav – placerandet av flaskan i en central position – får här ytterligare en dimension när den kopplas till teman som hiv och aids, gatukonst, aktivism och relationer i sexualitetens fotspår.
– Det betydde något när Absolut Vodka från Sverige skapade världsomspännande kampanjer som lyfte fram konstnärer som var mer eller mindre öppet homo- och bisexuella. Deras reklamkampanjer innebar en viktig signal om att vi fick finnas i det offentliga rummet. Vi lyftes fram som en tongivande målgrupp, berättar Elisabeth Ohlson.
I utställningen återges Elisabeths personliga berättelser tillsammans med citat från konstnärer som använde konsten som en plattform för politisk kamp.
– Elisabeth Ohlsons personliga berättelser ger besökaren en unik inblick i denna omvälvande tid, berättar Mia Sundberg, konstintendent på Spritmuseum. Flera konstnärer från Absolut Art Collection, t ex Andy Warhol, Annie Leibovitz och Keith Haring, vars konst är signifikativ för tiden, visas tillsammans med några av Elisabeths egna fotografier. Konsten speglar på flera sätt Elisabeths minnen från den här omvälvande tiden.
Elisabeth Ohlson har valt att visa två fotografier av Tommy, en av hennes unga vänner som avled på Södersjukhusets avdelning för AIDS-sjuka. Hon visar även ett fotografi i stort format taget 2018, som skildrar polisvåld mot HTBQI-personer världen över. Det här fotot visas för första gången och har nu fått titeln “The Party is Over”.