Nya släpp Man ska leva i nuet. Det gjorde vännerna Morten, Benjamin, Johannes och Martin som 2018 startade ett akvavitmärke i Oslo. Nuet är en skandinavisk akvavit som nu ska gå på export. Grabbarna tar i ordentligt och vräker på med fjällvandringsfilmer från den norska vildmarken. Fjälltoppar och fjordlandskap, alltid med en flaska Nuet i blickfånget.
Första exportmarknad är UK där gin-crazen till synes är ostoppbar. Norrmännen menar att britterna behöver omväxling. Enda inhemska konkurrent är väl Lindores Abbey i Fife som i väntan på sin whisky bjuder sina besökare på en workshop där man får mixa sin egen akvavit-kryddning. Nuet är alltså ett alternativ till gin och ska användas i cocktails.
– Vi vill dela skandinaviska stunder med människor från hela jorden med produkter som utgår från skandinavisk akvavit, förklarar Morten Pharo Halle. Först ut är Nuet Dry Aquavit med hintar av dill, grapefruktskal och svarta vinbär. Ett perfekt balanserat alternativ till gin. Vad än gin gör, gör Nuet det bättre.
Akvavit har varit stapelvara i Skandinavien alltsedan 1531 då danske adelsmannen Eske Bille skickade ett prov på kryddat brännvin till norske biskopen Olav Engelbrektsson. Dekokten utlovades bota alla sorters sjukdomar. Sålunda gjorde aquavitae (som ju betyder livets vatten på latin) sitt intåg i de skandinaviska hemmen via denna religiösa medicinala genväg.
Att kryddat brännvin inte tagit fart utanför Skandinavien kan bero på att drycken är så kraftfull. Det har den norska kvartetten nu ändrat på. Nuet är mycket mildare i sin kryddning, mer modern i sitt recept. Det tog gänget 100 prover innan man var nöjda med balanserna.
– När vi utvecklade Nuet var det två test produkten måste överbrygga, säger Morten Pharo Halle. Den måste fungera med tonicvatten, och den måste verkligen skina i en Martini-cocktail. Vi visste att om vi klarade dessa utmaningar skulle världen få en akvavit man aldrig tidigare sett. En superpremium-akvavit som kan utmana de bästa ginmärkena. Och vi lyckades!
Nuet Dry Aquavit kommer att finnas tillgänglig i utvalda barer i London till att börja med. Samt via Speciality Drinks (The Whisky Exchange) och Master of Malts (på nätet).