Äldst & Dyrast & Bäst Vad sägs om en 55-årig japanare på flygplatserna! Bara att kliva in i shopen och stoppa ner en flaska i kassen. Priset? Jo, häftiga 60 000 USD, alltså dryga halvmiljonen svenska kronor.
Så var det tänkt i alla fall men kunderna var mer motiverade än så vilket vi snart ska få se, prislappen tiodubblades…
Det var sommaren 2020 som Suntory presenterade sin 55-åriga Yamazaki – världens äldsta japanska whisky hittills. Endast 100 flaskor släpptes på den japanska marknaden. Den nya gamlingen kom i höstas på travel retail.
– Vi är extremt stolta över att kunna ge resenärer möjlighet att köpa Yamazaki 55 år som är den äldsta whisky vi givit ut, säger Suntorys marknadschef Manuel González.
Whiskyn buteljerades 2020 vid 46% för att fira kejsare Shōwas era på 1960-talet. Innehållet är en mix av singelmalter som destillerades 1960 när grundaren Shinjiro Torii fortfarande levde. Vätskan lagrades först på fat av inhemsk mizunara-ek men flyttades till barrels av amerikansk vitek år 1964.
Utgåvan har satts ihop av Suntorys femte chefsblender Shinji Fukuyo ihop under överinseende av grundarfamiljens Shingo Torii, som räknas som tredje Master Blender (en titel bara familjemedlemmar får inneha).
– Genom hela processen har jag inspirerats av tidens gång och begreppet wabi-sabi som betyder att ofullständigheter till slut leder till perfektion, berättar Shinji Fukuyo. Annan gammal whisky betraktar jag som konstföremål men denna Yamazaki-åldring är mer som en Buddha-staty; stillsam och mysteriös. En whisky som kräver tid för att man ska förstå dess inre skönhet.
Doftmässigt beskriver Shinji Fukuyo en bukett av söta fruktaromer och sandelträ. Smakmässigt har whiskyn både söta och något bittra smaker som följs av trätoner alstrade av mizunara-eken. Avslutningen är smakrik med en kvardröjande ton av rökelse.
Whiskyn säljs på flygplatser i London, Paris, Hainan, Hong Kong, Taipei, Amsterdam, Seoul, Istanbul, Delhi, Singapore, Dubai. 100 flaskor finns till salu. Men bara dussinet flaskor har skickats ut, en per butik.
För varje såld flaska går 5000 USD till The White Oak Initiative som återplanterar ekträd i Missouri, USA. En halv miljon dollar ska alltså skänkas till detta hållbarhetsarbete.
Det ytterst begränsade utbudet gör att butikerna använder sig av ett budförfarande för att rättvist kunna välja vilken kund som ska få äran att köpa flaskan. Alltså en regelrätt auktion.
Det började i oktober när Schiphol i Amsterdam kammade hem €681 000 för en enda flaska, vilket motsvarar 7 miljoner kr. En helt fantastisk utveckling av budstriden som alltså började på en halv miljon kr.
I dagarna fick Unifree Duty Free på Istanbuls flygplats iväg en flaska för motsvarande 5 020 000 SEK. Försäljningen utfördes med ett budförfarande där åtta personer deltog. En kines gick vinnande ur striden.
Ändå handlar det inte om världsrekord. Men nästan. Den dyraste japanska whiskyn någonsin är en Yamazaki 55 år ur förstaupplagan som klubbades för motsvarande 7,2 miljoner kr av Bonhams i Hong Kong hösten 2020.
Det intressanta är att utropspriset även här slogs tio gånger om! Det säger något om efterfrågan på gammal japansk whisky i våra dagar.
Men att flaskan kunde säljas så dyrt bara någon månad efter nysläppet beror på att de hundra flaskorna i första upplagan av 55-åringen enbart såldes till japaner via ett lotteri.
Slumpen avgjorde vilka som fick köpa. Så man kan tänka att köparen på auktionen var en samlare som hade otur i lotteriet.
För den som vill dricka Yamazaki för en rimligare peng säljer destilleriet reguljärt sin whisky vid 12, 18 och 25 år. Även om de äldre utgåvorna kan vara svåra att hitta understundom.