fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 4 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Äldste Kilchoman glider fram utan att tappa rökpulsen

av Henrik Aflodal
21 november 2019

 Reviews    Äldste Kilchoman, vad gör åldern med smaken? Destilleriet som kom igång ordentligt på vårkanten 2006 är Islays nyaste tillskott i butik. Som 9-åring tangerar den ju snart en annan storrökare, Ardbeg. Ökad ålder rundar av och jämnar ut men presenterar också en ny kommersiell ådra hos nykomlingen som ska bli spännande att se hur den utvecklas framöver.

Nyhälld stor arom av torvrök och brasved plus söt jod, i basen äppelsyrup. Charmigt storvulen. Kilchoman tar ut svängarna med röken vilket är ett gott tecken.

Lätt smak som börjar i syrup, därpå kålsoppa (ungefär som Ardbeg Ten) och massor av fruktkola – väldigt gott det här! Mot slutet jod och vita russin. Fyllig eftersmak av röksoppa (på söt syrup-bas) men blir snart torrare med en specifik rökbeska, rätt hårdhänt asketisk. Välbehövligt allvar i en annars glad-kommersiell röktappning.

Lite vatten dödar nosen och smaken blir än mer lättdrucken i en frejdig sötrökjod-stil. Eftersmaken blir strävare med torrare läderbeska som går ner sig i kålsoppa.

Som helhet alldaglig kvalitetsrök på ett sätt som lovar gott, ännu en suverän Islay-dram är på väg att födas. Approachable på samma sätt som Laphroaig och Ardbeg, orerande rökig men okrånglig. Ska bli spännande att se kommande år hur Anthony Wills väljer att positionera sin framtida huvudprodukt. Logiskt vore att gå med bourbonfat, lättast att skala upp volymerna med vanlig ek i basen. Och spara sherryfaten till lyxeditionerna.

Som bisats måste jag få kommentera höstens släpp av 100% Islay. Något är fel med detta koncept. Helt rätt att försöka göra en whisky på korn från Islay men rätt meningslöst om det inte funkar. 77 poäng för ett kvalitetsmärke som Kilchoman borde få katastrof-alarmet att ljuda. Avbryt!

Jag luktar både tre och fyra gånger på whiskyn. Inget. Kanske fadd kikärtsarom, jag vet inte. Tyst smakstart, sötaktig mun, möjligen äppelchips, tobak vipsar till, lojt. Dödfödd jod kommer av sig. Neutral finish, liksom fastlandsrökig, gulliga mandelskorpor. Vafan…

En Islay-whisky som Kilchoman får inte komma ut så här. 100% Islay görs på 20 ppm fenoler i rökmalten vilket är i paritet med moderata rökaren Bowmore, det ska liksom märkas. Men här händer ingenting. Vore det en lagom trist Speyside-whisky i glaset kunde man förvänta sig något liknande, men ändå inte. Röken som ändå finns där står bara i vägen.

Detta är Kilchoman i ett nötskal. Högt varvas med lågt. Som det ska vara med ett litet boutique-destilleri med pytteliten produktion kan tyckas. Fåtalet fat och små batcher gör det svårt att hålla en rak linje. Så att firman nu dubblat sin kapacitet med ett skuggdestilleri (kopia av originalet) är det bästa besked vi Kilchoman-fans fått. På sikt lär avkomman stabiliseras.

Kilchoman 9 år Vintage 2010 50%

 89p   Doft 22, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Gjord 2010 på 50 ppm rökkorn. 42 st 1st fill bourbon barrels & 3 sherry butts. 15 000 flaskor varav 300 till SE.  SB-nr 40571, 848 kr

Kilchoman 100% Islay 50% 9th Edition

 77p   Doft 18, Smak 20, Exit 20, Balans 19  9-11 år. Gjord på Islay-korn skördat 2007 och 2009, torvrökt på destilleriet till 20 ppm. 43 st 1st fill bourbon barrels. 12000 flaskor varav 300 till SE.  SB-nr 40570, 849 kr

Senaste nytt

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Koldioxidneutral destillering för 1 miljard kr!

Nyheter
tis 8:03

TEST: Bästa snapsen till sommarmaten!

Features
tis 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.