Skatter & Handel Spritförsäljningen ute i Europa vill inte repa sig. Pandemin har gjort något med folk. Hemmasittandet som ökade drickandet har kommit av sig. Å andra sidan kanske det mest är här i mörkaste Norden vi dricker i hemmen. På kontinenten dricker man på lokal tillsammans med andra i högre utsträckning.
Det dricks alltså mindre nu än före pandemin, hävdar marknadsundersökningsföretaget IRI. Vin- & spritbutiker runt om i Europa har under 2022 tappat så mycket som -2,4 miljoner EUR i omsättning jämfört med före pandemin. Det är ett inkomstbortfall på -27 milj SEK.
Nedgången i alkoholförsäljning är -4%. Totalt omsattes 66 miljarder EUR under 2022. Under 2020 ökade alkoholförsäljningen värdemässigt med +12,6% på grund av att folk köpte hem alkohol. När restriktionerna släppte 2021 sjönk tillväxten till +0,7%.
– Det är tydligt att konsumtionsmönster förändrats i sviterna efter pandemin vilket kommer att påverka försäljningen framöver, säger Ananda Roy, vice VD på IRI.
Det går nämligen bättre för lågalkoholalternativ och helt alkoholfria produkter. Inte minst eftersom prishöjningar på alkoholhaltiga drycker är att vänta.
IRI varnar för att en perfekt storm bygger upp som kan drabba spritbranschen hårt på medellång sikt. Normalt sett peakar försäljningen av alkohol under en recession när folk hellre äter hemma än ute på restaurang, förklarar Ananda Roy:
– Annalkande recession göds av höga mat- och energipriser, rekordhög ränta och stagnerande löner. Hushållen måste välja vad man lägger pengarna på. Mat går före alkoholinköp.
Att volymerna sjunker är redan klart. Men det behöver inte vara något negativt i sig, menar andra bedömare. Folk köper alkohol mer sällan men när man gör det blir kvaliteten högre.
Finare sprit spås hålla emot bättre än budgetalternativ. Men det beror ju på hur djup lågkonjunkturen blir. Enligt IRI kommer branschen som helhet att drabbas, inte bara storsäljande priskonkurrerande märken.