FRAMTIDEN FÖR ALKOHOLFRIA alternativ är osäker. Corona-krisen tar tempen på folks uthållighet vad gäller köp och konsumtion av öl, vin och sprit utan alkohol. De-alkoholiserat vin har funnits länge men inte slagit igenom eftersom produkterna mer smakar saft.
Den stora boomen har istället ölet stått för. Inte det svenska lättölet där man späder ut alkoholen genom att tillsätta vatten utan öl där alkoholen avlägsnats utan att smaken spätts ut. Senast ut bland hälsosamma drycker är sprit utan alkohol där man ersätter den brännande smaken av alkohol med heta kryddor.
En folkrörelse i hälsans tecken sprider sig planeten över. Oftast är det alternativet till alkohol man söker, inte dryckerna för smakens skull. Gravida, bilförare och människor med hälsorisker ansluter sig till alt-sprit-rörelsen. Alkoholbruk är ju inkluderande och socialt, den som inte kan dricka stöts bort ur gemenskapen. Så lyder argumenten, och där söker man förklaringarna till att alt-sprit och 0%-öl går hem.
Men något har gått snett nu när vardagen vänds upp-och-ner. Corona-pandemin tvingar folk att jobba hemifrån i större utsträckning, egentiden ökar i takt med att utelivet uteblir. Systembolaget har ökat sin försäljning av alkohol under januari till mars med nära 7%.
Det låter ju alarmerande för folkhälsan, har supandet i hemmen kommit tillbaka? Faktum är att trenden sannolikt går åt andra hållet. Tittar vi på den totala konsumtionen av alkohol normalt sett kommer 11% från krogarna och 11% från resandeinförsel. Två källor till alkoholintag som i det närmaste står stilla på grund av de restriktioner som råder.
Så vad dricker folk? Perfekt läge för alkoholfria alternativ kan tyckas. Men så funkar det inte. Som sagt dricker vi främst alt-dryckerna som substitut för alkohol. Går alkoholkonsumtionen ner drabbas alltså de alkoholfria alternativen i lika hög grad eller mer.
Den mest alarmerande siffran i Systembolagets kvartalsrapport rör mycket riktigt det alkoholfria segmentet som backar med -10% från 600 000 till 550 000 liter. Tappet på 50 000 liter är drastiskt med tanke på att antalet produkter ökat och konceptet med att dricka alt-sprit/vin/öl börjar accepteras av allt fler svenskar.
Förklaringen är att tillfällena då man ”måste” ta till 0%-drickande är färre så länge karantän och social distansering består. Inga fester med tillhörande bilfärder. Social stiltje berövar oss tillfällen då alkohol intas. När man tar ett glas allena hemmavid blir det något gott med alkohol i sig.
Inget alkoholfritt alternativ slår originalet, eller rättare sagt, kommer ens i närheten av upplevelsen att sippa på en riktig whisky, smutta på ett glas rött eller släcka törsten med en kall öl.
Undersökningsföretaget IWSR (International Wine & Spirits Research) bekräftar försäljningstrenden på marknader runt om i världen. Vin- och spritbutiker går väldigt bra överallt. Tillväxttalen är på sina håll tvåsiffriga. Köpmönstret kan liknas vid storhelgshandlande och semester-shoppande, fast nu mer jämnt fördelat över veckans alla dagar.
Folk passar liksom på när man inte har något jobb att åka till. IWSR inskärper dock att man ska beakta utebliven konsumtion på barer och restauranger, så totalt sett minskar ju konsumtionen. Men ändå. När man intar sina favoritdrycker hemma med sina närmaste försvinner en rad tillfällen för spontandrickande.
– Vågen av alt-sprit och lågalkoholprodukter är en trend som kommer av intresset av att ta hand om sin kropp och sin själ. Folk håller på med yoga och meditation, och man väljer att dricka alkoholfritt när man går ut, säger Sam Thonis, grundare till Getaway, en alkoholfri bar i Brooklyn, New York, som öppnade för 1 år sedan.
Innan Covid-19 lamslog krogarna världen över hade detta nya hälsosamma leverne börjar spridas via sociala medier och i verkliga livet. Amerikansk stormedia som Washington Post och New York Times har numera kolumner om alkoholfria drinkar.
Påhejade av crazen för spritz-cocktails och lågalkoholig hard seltzer. Livsstilen kallas ”sober-curious” vilket betyder att den som är nykter är vaknare och livligare, helt enkelt roligare att umgås med.
När utelivet uteblir försvinner arenan för alt-sprit. Det är viktigt att förstå att alkoholfria alternativ är just det, alternativ till något starkare. Kategorin har inget självklart existensberättigande på egen hand. Denna problematik blottläggs i dessa kristider.
Det är ju deppigt att sitta hemma, energin ebbar ut. Man börjar grubbla över framtiden, många oroar sig. Det enkla botemedlet som dövar känslorna och motar oron är såklart alkohol.
All denna fria tid och avsaknad av fasta rutiner öppnar för att skapa dåliga vanor som mynnar i överkonsumtion. Man tar knappast ett glas alkoholfritt när en dyster verklighet tränger sig på.
Helt klart är att marknaden för alt-sprit kommer att drabbas hårt. Prissättningen av alt-spritprodukter skuggar nämligen de konkurrerande spritvarianterna som i vissa fall tillochmed är billigare. En flaska Ceder’s alkoholfri alt-gin kostar 229 kr på Systembolaget.
En Gibson’s London Dry gin kostar bara 206 kr, och då får man 70 cl istället för 50 cl. Klassikern Bombay Sapphire för 299 kr skulle för en halvliter fortfarande vara en 10-krona billigare än alt-ginet!
Tillbaka till USA och New York. I staden som aldrig sover behöver allt fler ta ledigt från alkoholdrickande någon kväll då och då.
– Innan mars, då allt svängde snabbt, slog vår försäljning rekord. I januari och februari ville alla vara hos oss, säger Sam Thonis på Getaway. Vi hade slagit igenom och folk kom hit för att de trivdes nyktra. Nu har allt kraschat, vi har inte orkat dra igång takeaway. Jag inser ju att alkoholfria cocktails inte är oundgängliga för folk, på det sätt som mat och faktiskt alkohol är.
När corona-krisen är över menar ekonomer att BNP globalt kommer att ha minskat med 90 biljarder kronor. En ekonomisk katastrof som mycket väl kan kväva en ny bransch i sin linda. En effekt av corona-pandemin kan bli att experimentet med alkoholfri sprit stoppas i sin linda.
Ur hälsoperspektiv ser framtiden ännu mörkare ut. Nedstängningen av hela samhällsstrukturer kan få större följder än de dödstal orsakade av viruset vi ser nu.
Konsekvenserna när människor förlorar sina jobb och i praktiken tvingas i personlig konkurs kan i värsta fall göra att självmordsfrekvensen ökar. Helt säkert är att folkhälsan kommer att försämras drastiskt i våra befolkningar.
Under depressionen i USA 2008-2009 dracks mindre öl än vanligt samtidigt som spritkonsumtionen gick upp. Enligt Universitetet i Buffalo som frågade 2 miljoner amerikaner om deras alkoholvanor gick konsumtionstrenderna åt fel håll.
Det tunga drickandet med följder som blackouts ökade med 3,9%. Bläckorna då man blir redlöst berusad ökade med 7%. Motsatsen att helt avstå från alkohol ökade också men bara med 1%. Faktum är att folk tar till flaskan när de mår dåligt.
Men det finns mottrender. I UK rapporterar BrewDog att man under årets första fyra månader sett ett enastående uppsving på 350% för sina alkoholfria öl jämfört med samma period förra året. Folk beställer 0%-igt öl utifrån smakpreferenser vid sina datorer i hemmen. Och efterfrågan från butikskedjorna är ännu större med fyrsiffriga tillväxttal.
Men det är på cocktail-scenen jobbet måste göras om de nya alt-spritmärkena ska överleva. Nu står ju krogarna stilla men när krisen börjar lägga sig och utelivet sätter igång igen. Då finns möjligheter att ta tillbaka initiativet. En cocktail kan smaka bra även utan alkohol. Den utmaningen borde Skandinaviens bartenders anta. När får de nordiska länderna sin första alkoholfria bar?