
UNDERGÅNGSSTÄMNING RÅDER i den skotska whiskybranschen. Man är under attack från regeringen. SNP (Scottish National Party) som har egen majoritet i det skotska parlamentet har lagt två lagförslag, Deposit Return Scheme samt Alcohol advertising and promotion. Båda vänder uppochned på whisky-Skottland som vi känner det idag.
Regeringen konstaterar torrt att alla alkoholprodukter är ”varianter på samma sak.” Något som retat upp branschen. Den skotska singelmaltwhiskyn uppvisar bevisligen större karaktärsskillnader än alla andra sprittraditioner.
Och blended Scotch säljs verkligen på smak, alltså att konsumenten kommer tillbaka till sitt märke för att man gillar just smaken. Formuleringen i lagförslaget lyder: ”Utan varumärke och marknadsföringsstrategi är alla alkoholprodukter, i olika subkategorier, varianter på samma sak.”
Inställningen till en hel industri som göder den skotska statskassan och föder det skotska folket upprör. Whiskyhandlaren Blair Bowman menar att okunnigheten hos den skotska regeringen om vad whisky är förbluffar:
– Att regeringen hävdar att allting är likadant bara man avlägsnar etiketterna är fullständigt falskt och är så långt man kan komma från sanningen. Rapporten reducerar århundraden av ackumulerad kunskap i att göra Scotch, som är en global ikonisk spritsort, till en gimmick.
Fakta är att varje sekund exporteras 44 flaskor Scotch världen över. Beloppen som strömmar in till statskassan är stora. 2021 ökade värdet på exporten med +19% till 4,51 miljarder pund, alltså 57,45 miljarder kronor.
1Men vi tar det från början. För det är inte bara inskränkningar i marknadsföringen av sprit det handlar om. Regeringen vill implementera ett miljöanpassningsprojekt av enorma proportioner på kort tid.
Det uppdaterade pant-reglementet Deposit Return Scheme går ut på att konsumenter ska betala en extra avgift på 20 pence när man köper dryck i engångsförpackning. Det gäller behållare i materialen PET, glas och metall i storlekar från 5 cl till 3 liter.
Precis som i Sverige är det producenten av drycken som ska betala tillbaka panten när konsumenten lämnar tillbaka buteljen. Burkar och flaskor ska lösas in på 30 000 ställen (!) runt om i Skottland (som inte finns idag). Lorna Slater, minister för cirkulär ekonomi, menar att detta är en av Europas mest ambitiösa återvinningssatsningar för att minska nedskräpning och utsläpp.
Systemet ska vara infört i augusti 2023. En miljövinst som alla borde älska? Nja, industrin är bekymrad. Idén är bra men genomförandet dåligt. För det första går Skottland i otakt med England och Wales som inför liknande system först 2025.
Men där inkluderas inte glas, bara PET och metall. Att hantera glas är omodernt. I Sverige går vi all-in med burkar och plastflaskor men har skurit ner på glaspanten. Redan 1999 slopades pant på vinflaskor. Kvar är öl- och läskflaskor på 33 och 50 cl vars användning minskat betydligt på senare år.
Tidsramen är snäv för de skotska företagen. Producenter måste registrera sig före 1 mars 2023 för att kunna fortsätta sälja alkohol i glasflaskor. Och det är inget enkelt formulär att fylla i. Man ska i förväg veta hur många containrar sprit som ska säljas bara i Skottland, för att få den streckkod som krävs för att kvala in i systemet.
Komplexiteten i förfarandet blir en utmaning, inte minst för små aktörer. Produkter måste registreras minst sex veckor innan release, vilket är lång framförhållning för innovativa mindre företag.
Alla försäljningsställen ska dessutom vara beredda på att ta emot returglas. Antingen med en automatiserad maskinpark liknande den vi svenskar möter i våra mataffärer. Annars måste man avdela personal för att administrera återköpen av glasflaskorna.
Tänk på alla besökscentrum på destillerier dit folk reser för att köpa flaskor men mer sällan returnerar tomma. Man måste ändå lösa uppgiften, vilket på ett destilleri i de yttre Hebriderna kan bli en utmaning. Mindre mängder glas måste då, enligt lag, transporteras långa sträckor vilket snarare ökar än minskar utsläppen.
Förslaget har också en negativ fördelningspolitisk finess. Tidigare har lokalsamhället (kommunen) som sköter återvinningen tjänat pengar på glas, plast, metall när materialen bearbetas. Det nya är att statsförvaltingen nu roffar åt sig pengarna som genereras av systemet.
Online-handlare inkluderas också, och där är upplägget absurt. För varje såld flaska som skickas iväg måstet man erbjuda returfrakt eftersom flaskan i detta särfall måste skickas tillbaka till källan.
Ovanpå detta ska även konferensanläggningar och hotell sortera ”sopor” och lämna tillbaka viss typ av förpackningar, något som kommer att vara onödigt personalkrävande. Ytterligare ekonomiska påfrestningar i en bransch som sedan pandemin går på knäna.
Industrin är med på att ett återvinningssystem är en bra sak men formerna och tempot irriterar. Förslaget är inte nytt utan presenterades ursprungligen 2021 men blåstes av ett halvår innan genomförandet eftersom en oberoende utredning fann att det var ogenomförbart. Nu gör regeringen ett nytt försök med ungefär samma upplägg, vilket får branschföreträdare som Blair Bowman att gå i taket:
– Systemet är praktiskt ogenomförbart i sin konstruktion och kommer att bringa företag på fall. Samma problem som förra gången finns kvar i nuvarande förslag.
Brådskan kan också vara lagvidrig påtalar juristen Aidan O’Neill. Om Skottland inför ett återvinningssystem före resten av UK skapas ett handelshinder eftersom produkterna på ömse sidor om den skotska gränsen mot England kommer att ha olika priser.
Om så blir fallet bryter man mot intentionerna i lagen om den inre marknaden som antogs 2020. Dessutom kan ju inte den nya lagen gälla importerade förpackningar (från England) vilket skulle vara ogynnsamt för skotska producenter.
O’Neill menar att det vore bättre att vänta till 2025 då man i UK inför recycling i hela landet och kan harmonisera reglerna för hela landet – med eller utan glasflaskor.
2Det ambitiösa pantsystemet är förmodligen en administrativ utmaning man får lära sig leva med. Det som oroar branschen ännu mer är lagförslag som rör marknadsföringen av produkterna: Alcohol advertising and promotion.
Den skotska regeringen förespråkar nolltolerans mot alkoholreklam. Inte bara i det allmänna rummet utan även i de affärer där alkohol säljs. En mycket tuff linje som liknar den som råder för tobaksförsäljning:
1) Reklam inuti spritbutiker begränsas. 2) Spritmärken får inte längre sponsra event eller idrottsarrangemang. 3) Logotyper får inte tryckas på merchandize som glas, muggar, kläder. 4) All alkoholreklam på allmän plats förbjuds. 5) Restriktioner införs för reklam i tidningar, TV/radio samt i sociala medier.
Översatt till verkligheten betyder det att whiskyglasen man får på destilleriernas alla besökscentrum inte pryds av ställets logotype längre. Glöm den där åtråvärda keps från din favoritsingelmalt. Inga ’brandade’ klädesplagg får heller saluföras.
Spritbutikernas skyltfönster kommer att gapa tomma. Alla former av whiskyfestivaler är ett minne blott. Idrottsevenemang får svårt med ekonomin när sponsorer försvinner. I vanliga mataffärer försvinner marmeladburkar smaksatt med Scotch.
Skrämmande läsning som får en att tänka på en annan tidsera – prohibition (med undantaget att alkoholförsäljning i sig fortfarande är tillåten). Ovanstående fempunktsprogram är som en instruktionsbok i hur man effektivt dödar sin egen spritindustri.
Det intressanta är att man går längre än vad vi gör i Sverige som ändå får betraktas som av de mest restriktiva länderna vad gäller marknadsföringen av alkohol. Vi har ju vårt berömda försäljningsmonopol. Bakgrunden är att den skotska regeringen vill tvinga folket att nyktra till. Men är man fel ute?
Precis som den svenska modellen med Systembolaget är det mycket viktigt för staten att tjäna på pengar på drickandet. Vår höga alkoholskatt har betydelse för statsbudgeten.
För Skottland som har en av världens största spritindustrier i ryggen vore det förödande om statens intäkter minskar till följd av minskad försäljning men också till följd av sämre intäkter på besökssidan.
2018 välkomnade Skottland mer än 2 miljoner besökare till sina whiskydestillerier som sammanlagt spenderade 68,3 miljoner pund på whiskyflaskor och merchandize – det motsvarar 870 miljoner kronor!
I tillägg har de senaste åren 50-talet nya destilleriprojekt startats. Småskaliga operationer med huvudfokus på turism där själva spritvolymeren är modest jämfört med de stora drakarna i industrin. Många jobbtillfällen i glesbygd kan förloras i form av konkurser om möjligheterna att marknadsföra sig kringskärs.
Har skottarna så stora problem med spriten? Nja, inte mer än vi andra. De flesta är moderata konsumenter av alkohol, 77% ligger under rekommenderat intag. Bara 3% dricker för mycket och har alkoholproblem.
Regeringen påpekar att man vill förhindra att unga att påverkas av alkoholrelaterad reklam. Tajmingen kunder inte vara mer fel. Bland unga vuxna upp till 24 år minskar konsumtionen istället. En trend som är tydlig i hela västvärlden.
Branschen slår tillbaka. SWA (Scotch Whisky Association) kritiserar lagförslaget ihop med Portman-gruppen, som är industrins samarbetsorgan för socialt ansvarstagande och övervakar marknadsföringen av alkoholhaltiga drycker. Portmans VD Matt Lambert skriver i en kommentar:
“Majoriteten vuxna i Skottland dricker moderata mängder alkohol eller ingenting alls. Det är uppmuntrande att helgdrickande, alkoholrelaterade brott och drickande bland minderåriga har minskat betydligt. Lagförslaget är överdrivet och begränsar folks möjlighet till att fatta egna välinformerade beslut. Samtidigt försvåras möjligheterna för ansvarsfulla producenter och återförsäljare att göra affärer.”
Lampbert konstaterar vidare att regeringens egen hälsostudie visar att veckointaget bland skottarna har sjunkit och ligger under UK:s allmänna riktlinjer: “Samtidigt har annonseringen kring alkohol ökat vilket tyder på att det inte finns något tydligt samband.”
Man kan tycka att politikerna borde sitta stilla i båten. Exportindustrrin håller landet flytande. Utan alla pengar som strömmar in i den skotska ekonomin från länder världen över skulle livet vara betydligt kärvare skottar i gemen.
Whiskybolagen investerar miljardbelopp i jobb, turism, miljöskydd. Whiskyn är Skottlands enda globala exportvara av betydelse. Att långsamt såga av den gren man sitter på är precis så korkat som det låter.
Lagförslaget om marknadsföring är ute på remiss, eller konsultation som det kallas i UK. Vem som helst kan inkomma med synpunkter före 9 mars 2023. Gör din röst hörd som utländsk whiskyälskare och whiskyturist!