fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Appleton älskvärd single estate-rom

av Henrik Aflodal
8 februari 2018
Appleton Estates master blender Joy Spence

 Reviews    Rom är sötaktig i stilen. Drycken är sällskaplig och gillar kombinationer med annat. Nyligen fick jag en 12-årig Appleton Estate i glaset och var fast. Jag hajade till inför romens moderata hållning och artisteri. ”Den här måste gå att göra mycket kul med,” tänkte jag. Men vi börjar med ursprunget. Appleton Estate är Jamaicas äldsta rombränneri grundat 1749. Ligger mitt på ön i den lummiga Nassau-dalen där firman odlar sockerrör på 4500 hektar. Hjärtat i operationen är sockerfabriken vars melass kokas till rom i intilliggande bränneri och sedan (tack och lov) läggs på begagnade amerikanska barrels. Begreppet single estate (som likställs med whiskyns single malt) används flitig bland andra destillat. Appleton är verkligen en single estate. Jamaicas enda destilleri som själv äger och odlar råvaran. Å andra sidan är väl variationen bland sockerrörtyper ringa jämfört med cognacens druvskördar eller whiskyns maltvarianter. Men det känns bra att veta att firman har makten över hela produktionskedjan. Den fertila jorden är grunden, mikroklimatet i öns mitt är gynnsamt, den egna kallkällan Blue Hole med kristallklart vatten ser till att plantorna är livskraftiga. Efter skörd har man 24 timmar på sig, sockerhalten minskar på grund av bakterieangrepp. En egen jäststam ger kontinuitet i brygden. Men viktigast är ändå pannorna. Nästan all rom görs i höga kolonner. Framförallt den vita rena romen, men även förvånande många lagrade mörka romsorter tar sin sprit ur denna ”vodka-stajlade” process. Appleton har traditionella pot stills, svanhalsens lyne-arm stupar brant nedåt för att få med sig alla aromer. Den vita romen säljs lokalt, den lagrade fin-romen går på export. Egendomen har 240 000 fat i lager! Alla dessa fat hanteras av master blender Joy Spence, rom-industrins första kvinnliga master blender. Hennes handlag är utsökt, 12-åriga Appleton Estate är ett ess i romvärlden. Tjugo olika stilar och åldrar ingår, från 12 år och uppåt. Resultatet är approachable och drinkable men med djup och finess. Man hittar nya sidor varje gång.

Stor arom nyhälld, faktiskt jätteexpansiv. Arrak och karamell omges av simmig mandellikör, mitt i äppelmarmelad och päronpaj. Ofantligt inbjudande och fräscht. Krämig sötstinn smak av syrup får syltig tyngd när frukten saftar på, samtidigt eterisk med pirrig krydda och stramande mineraler som ger kropp. Lång fetlagd eftersmak där lätt värme lyfter, i botten knäckig och kakig med fruktsyrup i basen, halvtorr arrakston dröjer sig kvar. De 43 procenten inbjuder till vattning. En mikrodroppe räcker för att förlösa kemin. Lättare renare arom, sötman viker undan för grästoner och seren björksav stiger ut! Smaken förlängs och hoppar liksom fram, en underbart luftig textur som gör en euforisk. En elegant avancerad smakupplevelse. Vattnet väcker syran som balanserar sötman mot slutet. Följaktligen är efterklangen torrare, romen tappar kropp och fetma. Bouqueten är fröjderik med sin väldighet men hittar nya sidor i sin personlighet med vatten, det tyder på intelligens vilket jag går igång på. Smaken sitter ju perfekt som den är men vatten ökar svårighetsgraden och bjuder på en överraskande komplexitet. Efterspelet ska upplevas vid 43 där fetman och tyngden behålls. Ovanligt långt avslut för att vara en rom. Sheer quality.

Pot stills ger spriten integritet

I varma klimat vill man kyla sin rom. Jag dumpar ett isblock i en mindre kupa och häller i rom så det täcker. Spinner runt glaset i 30 sek och läppjar försiktigt. Som kall äppeljos, torrare fortsättning i kaktusglass. När romen värms i munnen blir den hetare och sura nappar-syrligare med metalliska arrak-stick och gurkskal. Kraftig ekbeska i eftersmaken som också är oljigt tung med sött espresso-kaffe längst ner, samtidigt varm krydda med inslag av syrliga tallskott! Över is blir Appleton tuff och asketisk när sötman går förlorad, beskan/kryddan ökar och drycken blir mer whisky-lik.

Jag dukar fram lite tilltugg på bardisken. Oliver med sin sälta och salami med sin fetma borde funka fint. Zetas spanska oliver fyllda med vitlök återtar frukten i den kylda romen, matchningen sitter perfekt. I aromglaset där den rumsvarma romen håller till adderar sältan ytterligare ett lager som snyggt kontrasterar sötman. Jag tar en munsbit av Gøls röda danska salami. Den något syrliga feta köttsmaken smälter ihop perfekt med romens lätt brända sötma. Återigen är det sältan (och fetman) hos korven som lyfter fram frukten i destillatet. Vad enkelt! En flaska rom och lite småplock, sedan är kvällen räddad.

Appleton Estate Rare Blend 12 år 43%

 93p   Doft 23, Smak 24, Exit 23, Balans 23  Finns i 53 SB-butiker.  SB-nr 517, 389 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.