fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Nyheter

Altia hjälper krogfolk som förlorar jobbet under krisen

av Henrik Aflodal Esq
10 april 2020

Coronakrisen har försatt restaurangbranschen i en mycket tuff situation och många företag går på knäna. Altia startar nu Altia krOgfolk-hjälpen för att stötta restauranganställda som har förlorat sina jobb till följd av krisen. Hjälpen består av stipendium för utbildning och utveckling inom branschen, vilket frontas av profiler i restaurangbranschen och finansieras av Altia.

Helena Lindquist, Fredrik Eriksson och Jens Odén frontar Altia Krogfolk-hjälpen.

Över hela landet rapporterar restauranger, barer och hotell om uteblivna gäster och tomma lokaler. Detta har lett till minskad omsättning med permitteringar och uppsägningar som följd. Många restauranganställda riskerar att hamna i arbetslöshet och mycket kompetens försvinner nu från branschen.

Altia vill nu hjälpa restauranganställda igenom denna mycket speciella situation. Man instiftar därför Altia krOgfolk-hjälpen – ett stipendium för utveckling och vidareutbildning inom restaurangbranschen.

– Vi älskar och lever med restaurangbranschen och är djupt bekymrade över den kris som den nu står mitt uppe i. Vi vill därför göra vad vi kan för att hjälpa de restauranganställda. Vi hoppas att detta kan ingjuta lite hopp, ge krogfolket kraft att blicka framåt och utvecklas långsiktigt i branschen, säger Helena Lindquist, försäljningsdirektör på Altia.

Stipendiet kan sökas av alla som arbetar inom bar, restaurang och hotell. Den sökande ska ha en ambition och vilja att utvecklas inom branschen och stipendiet ska gå till en utbildning som främjar detta.

Vilka som får chans till vidareutbildning genom Altia krOgfolk-hjälpens stipendium kommer att avgöras av en kommitté med representanter från både restaurangbranschen och Altia. Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseum; Hedda Bruce, välrenommerad bartender på Tjoget; Jens Odén delägare ESS Group Restaurangdrift AB samt Helene Söderberg, driftchef på Ekstedt, är alla viktiga representanter för branschen som bidrar med sina erfarenheter i urvalsprocessen.

– Restaurangbranschen står nu i en oerhört tuff situation där många anställda blir utan jobb. Därför är det här initiativet mycket bra och jag är glad över att tillsammans med Altia kunna hjälpa unga talanger. Restaurangkulturen är en så viktig del av vårt samhälle och det är betydelsefullt att duktiga medarbetare inte överger branschen. Den här chansen till utbildning kan betyda mycket för unga människor och kanske gör att de stannar, säger Fredrik Eriksson.

– Jag sa ja direkt till att vara med i Altia krOgfolk-hjälpen. Vi behöver alla vara med och gjuta mod på något sätt idag – i hela vårt samhälle, men framför allt i vår bransch just nu. Hitta vägar där folk kan få stimulans och inspiration och ta det härliga som vi lever för vidare. Det här projektet från Altias sida är ett av många jättefina engagemang vi kan se växa fram idag, fortsätter Jens Odén.

– Jag tycker att det här är ett mycket välkommet initiativ. Själv brinner jag mycket för att höja statusen för servisen. De drar ett tungt lass och gör ett fantastiskt jobb varje dag med att ta hand om alla gäster. Det skulle vara helt underbart om de genom Altia krOgfolk-hjälpen kunde få möjlighet till extra uppmuntran och vidareutbildning, säger Helene Söderberg.

– Jag tycker att det är ett otroligt bra initiativ. Det kommer som ett extra hopp för dem som har förlorat sitt jobb. Då kanske vi förhoppningsvis får ha kvar dem i branschen, både nuvarande och kommande stjärnskott, säger Hedda Bruce.

Altia krOgfolk-hjälpen finansieras av Altia som både avsätter en grundplåt till fonden, och dessutom donerar 5 kronor per såld flaska av OP Anderson Destilleri Organic Dry Gin. Detta gäller all försäljning i Sverige under 2020, både på Systembolaget och restauranger runt om i landet.
– Sammantaget hoppas vi kunna finansiera en hel klass studenter under 2020, meddelar Helena Lindquist.

Fakta – såhär söker du

Sökande: Stipendiet riktar sig till anställda inom restaurangbranschen.

Stipendiet avser:
• Hel eller delvis finansiering av utbildning inom restaurangnäringen. Exempelvis sommelier, matlagning, dryckeskunskap, service, ledarskap, försäljning, ekonomi.
• Plats i Altia Academy, en certifierande utbildning till spritsommelier.

Ansökningstid: Stipendiet delas ut 2 gånger under 2020. Sista ansökningsdag är 1 juni respektive 1 oktober 2020. Ansökan kan skickas in omgående.

Ansökan och information: Ansökningsformulär och mer information kan laddas ned här: www.folkofolk.se/altia-krogfolk-hjalpen samt på Altia krOgfolks Facebook och instagram @altiakrogfolk.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.