
Online-business Sveriges whiskyklubbar är vana vid fint besök från Skottland. Och framförallt agerar man värd åt svenska ’brand ambassadors’ som representerar olika varumärken. Kärnan i en whiskyprovning är ju kunskapsöverföring om ett destilleri, hur whiskyn görs och självklart vad som får den att smaka som den gör.
I UK och Tyskland tar Dewar’s provningsformatet ut på nätet. Experten får stanna hemma i Skottland och leda en live-streamad ’tasting’ online. Plattformen, som hjälper whiskyhuset, är Amazon där man börjar med att köpa provningskittet.
”Bli expert med en masterklass-provning på Amazon, den första interaktiva provningen någonsin.” För 40 pund levereras fritt en ’discovery-pack’ som innehållet tre 20 cl-flaskor med singelmalterna Aberfeldy, Aultmore och Craigellachie.
Första eventet hölls i oktober med master blender Stephanie Macleod, dryckesskribenten Alice Lascelles samt Aberfeldys ’brand ambassador’ Matthew Cordiner. Provningsledarna guidade deltagarna genom varje sort, sippade själva och väntade sedan på att publiken hemma vid sina skärmar skulle följa efter. Man pratade om honungstoner varpå deltagarna såklart kände honungen i whiskyn.
– Det handlar om att öka nätförsäljningen av spritdrycker som globalt är värd en bit över 60 miljarder kr.
Onlne-marknaden växer snabbt, menar Mike Birch, chef för Bacardis e-kommers. En ny generation konsumenter föredrar att köpa sina alkoholdrycker på nätet snarare än i fysiska butiker.
Det låter som om detta är Dewars originalidé. Så är det självklart inte, plattformen är den drivande parten. Amazon är en framtida maktspelare i spritbranschen. Provningsgrejen är en liten del i strategin, som är lättare att genomföra på europeisk mark.
Amazon är ju ett amerikanskt bolag men den snåriga lagstiftning som skiljer sig mellan olika delstaterna gör konceptet svårgenomförbart i USA. Men man tar sig säkert igenom bestämmelserna till slut även i staterna. Näthandelsjätten har bestämt sig för att gå all-in på vin och sprit och med tanke på den impact och erfarenhet man har av försäljning på nätet kommer firman att bli dominant, menar branschbedömare.
I kraft av sin storlek prispressar man gärna och har på flera marknader lägsta möjliga pris på storsäljande whiskies. Speciellt när det drar ihop sig till Black Friday, eller andra kampanjdagar, då kan ingen matcha prislapparna. Men hoppet är inte ute för mindre affärsidkare trots allt, det menar David Othenin-Girard som är spritinköpare på K&L Wines i Kalifornien:
– Att sälja alkohol är inte som att sälja strumpor. Vi undviker de större varumärkena som finns överallt och specialiserar oss på utvalda mindre produkter med hög kvalitet som vi är i stort sett ensamma om. Det kan Amazon aldrig göra, de har ju 100 miljoner produkter i sitt sortiment!
Men I Europa är man redan aktiv på specialistmarknaden. 2018 började Amazaon göra egna limited editions för UK, bland annat en 19-årig Bowmore lagrad på franska ekfat, en 16-årig Laphroaig och en NAS-version av Highland Park. I oktober släppte man sin första gin, Tovess. Vit sprit är en volymbyggare. Lyckas man nå sina miljarder Amazon-kunderna förstår vem som helst vart det leder. Vi kan få en dominant spelare inom spritkommersens område som ändrar spelreglerna för gott, precis som Facebook redan gjort när det gäller att kontrollera och styra mångas tankar.
Amazon har vidare ambitioner än att bara kränga sprit. Man är ju också en content-provider numera, en sorts TV-kanal på nätet som levererar TV-serier och annan underhållning. Allt handlar om att knyta sina e-handelskunder närmare och bli förstavalet som nätbutik. Ifjol sände man en roadshow med tre glada britter som skulle lära sig göra whisky. Och så lyckades man få rättigheterna till BBC-serien The Story of Whisky som serverades miljoner tittare.
Denna mix av utbildare och försäljare är unik. Amazon lär ut whiskykunskap samtidigt som man säljer flaskor i en och samma kanal på nätet. Slå det den som kan!