Whiskeymakande USA är på väg att reglera Single Malt Whiskey. Det verkar vara på modet att skriva regelböcker i år. Japaner och Nya Zeeländare har antagit koder som definierar vad som kännetecknar deras whiskytraditioner.
Med USA är det förstås annorlunda. Bourbon och rye whiskey har ju sedan länge lagstöd men nya världen-destillerierna som gör maltwhiskey svävar ännu så länge fritt.
I december 2021 ska ett formellt lagförslag presenteras enligt American Single Malt Whiskey Commission (ASMWC). Som är en sammanslutning av amerikanska whiskeyproducenter som tagit fram ett underlag till lagen.
Beteckningen ’American single malt whiskey’ används av många destillerier på whiskeyetiketter men vad det egentligen står för är inte reglerat i lagboken.
Nyheten släpptes häromveckan i ett pressmeddelande från ASMWC där man uppger att Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) kommer att publicera ”nya regler som formellt definierar amerikansk singelmaltwhiskey.” TTB är statens organ som reglerar etiketter på spritflaskor.
ASMWC har stått i stadig kontakt med TTB under en längre tid och är optimistiska att deras föreslagna definition ska ligga till grund för de nya reglerna. Om tidsplanen följs kan lagstiftningen vara på plats våren 2022.
Enligt ASMWC ska amerikansk singelmalt vara gjord på 100% mältat korn samt destillerat på ett och samma destilleri. Mäskning, destillering och lagring på ekfat måste ske inom USA:s gränser. Ekfaten får maximalt rymma 700 liter. Alkoholstyrkan på destillatet får ej överstiga 80%. Buteljeringsstyrkan ska vara 40% eller högre.
När TTB släpper sitt förlag till regelverk följer en period då allmänheten kan inkomma med synpunkter. ASMWC uppmanar sina medlemmar att supporta regeluppsättningen.