fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 30 maj 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Nya destillerier

Ångermanländskt whiskydestilleri

av Henrik Aflodal Esq
14 februari 2007

Box i Marieberg ska bli ett begrepp för alla vänner av den ädla drycken whisky. 15 miljoner kronor ska investeras i världens nordligaste whiskydestilleri i den gamla kraftverksbyggnaden.

Idén om att starta ett whiskydestilleri föddes för två och ett halvt år sedan. Idékläckare var Per de Vahl från Sundsvall. Han är uppvuxen i Kramfors och visste var han ville placera de kopparpannor som behövs för att tillverka en maltwhisky av hög kvalitet: Box kraftverk i Marieberg.
Byggnaden, som tidigare försörjde den stora timmersorteringen i Sandslån med elektricitet, ägs sedan flera år tillbaka av hans bror Mats de Vahl. Han har där förvandlat det forna kraftverket till en konsthall och det natursköna området intill Ångermanälven till en skulpturpark.

Den grupp som bildades för att förverkliga idén har nu kommit halvvägs. All planering liksom konceptframtagning med definiering av varumärket är nu klar.
– Varumärket Box Destilleri, som vi vill utveckla till en kreativ mötesplats, sammanfattas med whisky, konst och kulturarv, deklarerar Per de Vahl.

Han syftar då på att Box ligger i en industrihistoriskt intressant miljö där den skotska whiskytraditionen och den konst som finns i området kan mötas. För konsten, med skulpturparken och den närliggande konstnärsateljén Orienten, blir en viktig del i konceptet.
Förutom Per de Vahl består gruppen av hans bror Mats, Jan Sahlén och Per Rydberg som alla tre bor i Marieberg med omnejd. Dessutom deltar whiskyexperten Anders Jonasson från Östersund och lantbrukaren Thomas Larsson från Holms gård i arbetet att förverkliga planerna.
– Vi kommer också i en annan byggnad att förädla korn till malt, berättar Anders Jonasson.

– Ja, och vi ska satsa på ekologiskt odlad korn. Dessutom behövs bra vatten och det har vi ju här, säger Thomas Larsson.
Med i projektet som partner finns skotten John McDougall som är ett aktat namn med 45 år i branschen. Meritlistan inkluderar chefsskap på Laphroaig, Springbank och Balvenie. Numera frilansar han som destilleri-designer och är involverad i snart sagt alla nya destilleriprojekt världen över som Kilchoman, Daftmill och Blackwood i Skottland samt Glenkelley i USA. McDougall har varit på plats i Marieberg och gett tummen upp för idén, godkänt lokaliseringen och lovordat den vackra platsen.

Nästa steg som ska tas är att finansiera projektet som är kostnadsberäknat till 15 miljoner kronor. Då ingår destilleriet med två kopparpannor, nya byggnader och övrig utrustning. Anläggningen som ska byggas har kapacitet av 90 000 liter alkohol per år. Alkohol som i förädlad form ska resultera i en årsproduktion av cirka 140 000 flaskor whisky.
Enligt planerna ska anläggningen vara igång våren 2009. Efter lagring i ekfat ska sedan den första whiskyn kunna avnjutas tre år senare.

KÄLLA: Tidningen Ångermanland & Örnsköldsviks Allehanda. Publicerat med tillstånd

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.