fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Äppel-Arran två gånger om i calvados-fat”

av Henrik Aflodal
26 maj 2023

 Reviews    17 år gammal whisky skulle man kunna döda för. Åldern är perfekt för de flesta maltdestillat. Nu som då är stilen ovanlig. För vem sparar sina fat frivilligt i nästan två decennier?

När det gäller Arran är fatbristen tyvärr ett faktum. På grund av bekymmersam ekonomi genom åren har man tidvis sålt ut sitt unga lager av maltwhisky vilket betyder att vissa årgångar gapar tomma och särskilt alarmerande är det längre tillbaka i tiden.

Arran skaffade sig i unga år ryktet ”Calvados of the North.” Inte bara för att man här satsar på att koka ett fruktigt destillat utan också för att skottarna på den tiden inte smakat så mycket NAS-whisky.

Stället kom igång i mitten av 1990-talet och utgivningen tog fart vid millenniumskiftet. Den mesta ungwhiskyn smakar ju äpple. Med tiden har Arran delvis övergivit sitt äppelspår i takt med att andra estrar utvecklats i samvaro med ekträet.

Destilleriet var tidigt ute med fatexperiment och såklart gav man sig på tunnor som tidigare innehållit äppelbrännvinet från Calvados. I byn Pont L’Évêque sourcades fat av familjen Drouin.

Så med tanke på whiskyns gamla rykte som Skottlands äppelbrännvin nummer 1 torde förväntningarna infrias. Vilket såklart sker, detta är äppel-Arran gånger två!

Förvånande nog har denna medelålders maltwhisky en något omogen arom. Liten är den i alla fall, nedtystad av de många ekåren. I förstone banal sockerdricka. Men därunder händer mer. Centralt äppelsoda och vaniljkex/vaniljglass. Plus lemonad och fruktkompott. På hela taget rätt bra ändå.

Chimärt en ungdomligt äpplig Arran. Något helt annat uppenbarar sig när man tittar under huven och börjar smutta på öwhiskyn. Eken växer ut och gör äppeltonerna mörkare och mer calvados-lika.

I munnen flödar äppellag som känns lite sträv, som av garvsyror. Strax lugnar honung och malttoner ner det hela. Därpå flätas fuktig tobak in, sent bifogas sockerdricka. Finalen är lång och sötsvassande. Ekfenoler och lädertoner drar och skapar en skön sötek-skugga.

Vatten triggar eken, fast på fel sätt. Nosen får en udda bacon-vibe med äppelkaka i centrum omgärdad av honungsmuffins. Det smakar äppellag med krämigt söt calva-brandy en bit in, mot slutet mer av eteriska whiskytoner.

Eftersmaken lugnas ner av smygande ektoner/fanér, värme ihop med äppelsötma bär. Lika god som förut men lite enklare i sin uppbyggnad.

Detta är en ren och lättdrucken whisky. 17-åringen känns verkligen inte som 17 år. Väldigt god men ändå inte riktigt en modern Arran som brukar vara mer komplex än så här.

Det blev helt enkelt för mycket äppelromantik av de där äppelbrännvinsfaten. Personligen hade jag velat få en 17-åring från vanlig whiskyek, det vore en helt annan sak!

Arran Rare Batch 17 år Calvados Cask 52,5%

 90/88p   Doft 22/22, Smak 23/22, Exit 22/22, Balans 23/22   Utgiven av Arran i Rare Batch-serien. Ett av fåtalet äldre whiskyfat i lagerhusen i Lochranza. Lagrad i hela 17 år i ett calvados-fat sourcat från familjen Drouin i byn Pont L’Évêque. Destillerad 2005, buteljerad i oktober 2022. Totalt 4200 flaskor varav 119 hamnar på hyllan i en handfull Systembolagsbutiker i storstäderna, samt i webblagret för beställning.   SB 41427, 1819 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.