fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 17 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

Äppelfestande fjärde Mackmyra-försök

av Henrik Aflodal Esq
1 maj 2007

 Reviews    Mackmyras fjärde preludium är här. Imorgon 2 maj släpps 9096 buteljer på Systembolaget till priset 469 skr. Whiskyn tillskrivs karaktären ”gruvlagrad elegans”. Faten hämtas ur bolagets whiskykällare i Bodås gruva 50 meter under markytan. Komponist denna gång är marknadschef Rikard Lundborg, en av grundarna, vägledd av ordinarie whiskymakare VD Magnus Dandanell.
– Ambitionen var att jobba med våra champagne-fat i Bodås gruva, men syrligheten krånglade till det, berättar Magnus. Jag fick leta ett bra tag innan jag hittade två fat med måttlig syra. Ett par 100-liters sherryfat lades till för att ytterligare dämpa syran.

Kompositionen kompletterades med några biffiga svenska ekfat samt lite rök från pilotdestilleriet. Dessutom tog man 10 liter ur fat nr 43, svensk ek och elegant-whisky körd direkt efter en rök-batch vilket ger spriten en röksvans. Basen är 30-talet 200-liters bourbonfat från april 2003. Totalt ingår 45-50 fat inklusive kärnan på tiotalet specialfat.

Snittåldern för Prel:04 är 4 år, ettan var ungefär 3,5 år. Whiskysläppen har kritiserats, ”vanligt folk” har kastat glåpord åt svensk-whiskyn förfärade över att firman har mage att släppa halvfärdiga produkter. Ändå betyder ju Preludium förberedelse inför den första ”officiella” skarpa standard-produkten.
– Kanske är det korkat att ge en testprodukt så stor spridning, efterfrågan frestar Gävle-fabriken att sprida drygt 17 000 buteljer numera, menar Whiskyspots Henrik Aflodal. Volymen sväljs för det mesta villigt, den svenska whiskypopulasen är den mest avancerade i världen, de flesta förstår att uppskatta de trevande försöken.
Den förste att erkänna att det handlar om lärande experiment är Magnus Dandanell själv:
– Preludierna är förstudier inför det stora, idéer testas för att förstå hur destillatet tänker och arbetar tillsammans med eken. Fokus ligger än så länge på det rökfria elegant-receptet som ju står för merparten av nedlagd whisky.

Så här skriver Henrik Aflodal i sina ’whisky files’ på nätet om whiskyn:
”Mackmyra seglar på med högt huvud. Nu har destillatet gått in i en Arran-groove, ungdomsäpple står skrivet över hela whiskyn. Sanslöst fruktjublande arom kastar sig över en, bubblande äppelskumpa, den mest frivola cask strength-nos jag stött på, en blinkning från champagne-faten månntro, i alla fall den gladaste Mackmyra-näsan hittills. Munnen jobbar intensivt med ciderfrukt, lägger på värme och oljig beska men veknar skickligt i krämiga nöttoner som följs av en kort björnlimsfinish, kartig beska stör idyllen något. Det häftiga är att vatten får spriten att tända till, stark äppelcider sprudlar och whiskyn bränner plötsligt av ett litet kryddfyrverkeri, hetta man minns och längtar tillbaka till. Strukturen i whiskyn är alltså här, vattning fungerar till skillnad från de första preludierna. Fortsättningen tacklar tyvärr av, eftersmaken halkar liksom till, pöser ihop och försvinner, ek fattas för att bygga vidare. Men mun och näsa blixtrar, elegant-destillatet har bra struktur och kan uträtta storverk i framtiden, redan om 4-5 år lär eken ha integrerat smakerna och investerat komplexitet i whiskyn.”

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.