fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Writer’s Tears är äppelwhiskeyn du längtat efter…”

av Henrik Aflodal Esq
17 september 2020


 Whiskytipset    Två irländska whiskeys väcker uppståndelse. Men de kommer varken från Irish Distillers, Bushmills, Cooley eller Teeling. Upphovsmannen heter Bernard Walsh. Entreprenören som 1999 startade egna märket The Irishman med whiskey från Irish Distillers.

I juni 2016 grundade han sitt eget destilleri också. Med italienska pengar ska understrykas. Globala jätten Illva Saronno som tjänar sina pengar på bland annat kaffelikören Tía Maria investerade 25 miljoner euro för 50% av företaget 2013.

Efter en schism om hur bolaget ska utvecklas gick man skilda vägar i januari 2019. Walsh är tillbaka på ruta ett och tar hand om varumärkena men italienarna fortsätter att koka whiskey för att så småningom börja lansera nya whiskeymärken. Destilleriet döptes i samma veva om till Royal Oak.

Siktet är inställt på att göra en blend. Man kokar tre stilar – konventionell maltwhiskey, pot still-whiskey och grainwhisky. Volymen är väl tilltagen, årligen kan pannorna spotta ut motsvarande 8 miljoner whiskyflaskor!

Royal Oak Distillery

Frågan är förstås om det blir lika bra som Walsh maltwhiskey? Fast både Writer’s Tears och The Irishman rubriceras förstås som blended whisky av Systembolaget. Vilket det rent tekniskt är men absolut inte en mix av malt- och grainwhisky gjord i pot stills respektive kolonnpannor.

Whiskeyn baseras till 100 procent på korn. Sju delar singelmalt och tre delar ’single pot still whiskey’. Pot still är den irländska ”malt-stilen” som görs på en 50/50-mix av mältat och omältat korn. Helt enkelt en sorts maltwhisky uteslutande kokad i pot stills.

Båda sorterna är NAS-are, ingen ålder anges på etiketten. Men ungdomen är inte besvärande, Bernard Walsh åstadkommer underverk. Tappningarna osar av nyplockade äpplen men helt utan fattlig ungkola. Briljant ihopsatt ungwhisky.

Writer’s Tears har en förförisk doft och en djupgående smak med sen värmeeffekt. En irländare laddad med massor av karaktär som understryks av styrkan på 46%.

Glad ljus okomplicerad nos. Det doftar blommigt som av jäst äppeldryck. Under sockrigare crème brûlée och fragrant fanér.

I munnen tar äpple fart följt av maltiga gräs-lätta toner. Halvvägs fallfrukt och gräddkola som hålls uppe av kvistiga ek-eteriska inslag. Mot slutet mullig pot still-honung. Verkligen varierad smakpresentation.

Eftersmaken är lång och kryddvarm, pot-honung och maltsirap i basen. Avslutningen har tyngd, whiskyn puttrar på länge med eterisk ek och stor fruktbeska som understödjer.

Vatten gör aromen ännu piggare. Det doftar fruktträdgård som av äpple och päron i blommig somrig stil – bara glädje! Sötare smak av äppellag med fragranta inslag av parfymerad tvål och fallfrukt plus persikolag. Utgången är oljig. Klart annorlunda smak!

Lång parfymerad exit, fetare oljig med distinkt ekbeska, samtidigt fruktig. Efter ett tag alltmer varmkryddig – en effektfull eftersläng!

Man känner sig överrumplad. Så lättillgängligt men ändå personligt. En stolt irländare som man verkligen hoppas de som tröttnat på Jameson upptäcker. Det här är oändligt mycket godare, om än inte särskilt ursprungstypiskt. Stilen tilltalar mer de skotska maltwhiskyfansen.

Walsh originalmärke är The Irishman. Och Founder’s Reserve får vi anta är hans mest genomarbetade recept. Och givetvis storsäljare, vilket procenthalten på 40% antyder.

Men trots lägre alkoholstyrka är det den här utgåvan som sticker iväg och tar mer plats. Den är helt enkelt rätt krävande. En karaktärsfull kornmaltwhiskey med smutt doft men rejält pådrag i munnen.

Frisk doft av äppel-MER med marshmallows och florsocker. Pang på liksom, enkel och publikfriande.

Krämigt äpple i munnen med vanilj. Snart kryddig med mandelmassa som mildrar. Efterhand alltmer läskande när eken brakar på. Smaken har genomgående en väldigt skön bedagad Champis-feeling.

Eftersmaken är varmkryddig och något parfymerad. I basen sötaktigt mousserande likt äppelsoda eller mineralvatten. Efterspelet är lättsamt men samtidigt rivigt utmanande.

Eken orerar med sin krydda men här finns inte mycken ”besvärande” beska. Alldeles underbar kittlande äppelsodaton i eftersmaken dessutom.

Och jag gillar den söta vanilj/mandelmassa-karaktären i munnen som balanserar kryddpåslaget samtidigt som eken gör smaken läskande. Vilken whiskey! Här får både Jameson-koncernen och Bushmills se upp.

Dubbla whiskeytips alltså. Writer’s Tears är möjligen lite mer sofistikerad tack vare sin högre styrka men främst för att blender Walsh vill ha det så. Founder’s Reserve är schematiskt enklare men samtidigt tuffare i sitt uttryck.

Båda är mångsysslare som funkar både i stimmiga sociala sammanhang men också i solitud i fåtöljen där hemma som ’sipping whiskey’.

The Irishman Founder’s Reserve 40%

 90p ​ Doft 22, Smak 23, Avslut 22, Balans 23  Bernard Walsh kallar sin produkt ”pot still blend.” Whiskeyn innehåller 70% maltwhiskey och 30% pot still-whiskey. Trippeldestillerad i pot stills på Midleton Distillery av Irish Distillers. Lagrad på amerikanska bourbon barrels.  SB-nr 403, 156 kr (35 cl)

Writer’s Tears Copper Pot Distiller’s Edition 46%

 90p ​ Doft 22, Smak 23, Avslut 22, Balans 23  Blandning av maltwhiskey och pot still-whiskey lagrad i amerikanska bourbon barrels. Gjort på 100% korn som inte är torvrökt. Trippeldestillerad på Midleton Distillery av irish Distillers. Detta är nya Distiller’s Edition som är 46% till skillnad från vanliga Copper Pot på 40%. SB-nr 442, 349 kr
LÄS MER: “Heja på Writer’s Tears, du behöver vårt stöd!”

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.