
Nya destillerier | KINGDOM of FIFE Världens mest kända golfbana St Andrews håller på att etablera sig som whiskymagnet. Här ploppar destillerier upp på löpande band numera. Bönderna Francis och Ian Cuthbert öppnade 2005 gådsdestilleriet Daftmill. Ett fat om dagen fylls när pannorna stånkar. Bara några åkrar bort försökte entreprenören James Thomson i samma veva starta Ladybank Club of Distillers, ett projekt som tyvärr kom av sig. I dagarna kokade Eden Brewery i självaste St Andrews sin första whiskybatch. Bryggeriet är faktiskt det enda i Skottland som kommit på tanken att hänga på whiskypannor för att destillera sitt öl. Här gjorde familjen Haig grainwhisky för 150 år sedan på Seggie Distillery. Grundaren Paul Miller satsar på en rik flora av fattyper i alla upptänkliga storlekar. Bara 8-10 fat ska fyllas per vecka. Mikrobryggeriet har funnits i två år och får nu alltså en destilleridel:
– Det handlar inte om en massmarknad, det här är småskaligt, konstaterar Paul Miller.
I väntan på egna whiskyn ska man släppa en blended malt tillblandad av whisky från sju utvalda destillerier som lagrats på egna fat, från fransk ek och amerikansk nyek till portvin. Första året kommer endast 30 Eden-fat att säljas till utomstående.
– Vi vill inte behöva sälja ut vår egen whisky som görs i så liten upplaga.
Kingbarns ett stycke söderut längs kusten kläckte sina planer på ett destilleri sent 2011 och väntas komma i mål före jul i år. Golf-caddien Doug Clement har tillsammans med buteljeraren Wemyss skrapat ihop 3 miljoner pund till bygget som ska öppna i december i år. Man vill koka en lätt singelmalt i två kopparpannor. 100 000 liter initialt men uppåt halvmiljonen på sikt. Fife verkar bli morgondagens maltwhiskycentrum i lågländerna.