fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Är whisk(e)y glutenfri?

av Henrik Aflodal Esq
28 januari 2020

 Hälsa    Glutenintolerans är inte kul. Att bli orkeslös och tillochmed tappa i vikt trots att man äter och dricker. Gluten brukar översättas med sädesbaserad mat. Funkar det då att dricka whisky? Whisk(e)y görs ju på korn, råg, vete, majs. Rött skynke för den som måste hålla sig borta från gluten.

Fast i whiskey processas ju säden. Den mältas i många fall, den får jäsa till en brygd, och framförallt så kokas den brutalt i destillationspannor. Och det är när alkoholen förångas medelst värme och separeras från den glutenberikade brygden som magin sker. Gluten följer inte med alkoholen, den förgasas inte som andra smakämnen gör utan lämnas kvar i dravet/spillet i pannans botten.

Ännu är inte faran över, i alla fall inte för den som verkligen lider av celiaki (som sjukdomstillståndet heter). Vissa individer kan fortfarande reagera på vissa typer av whiskey. Orsaken är att destillationsprocessen inte alltid till 100% avlägsnar all gluten vilket kan förekomma om destillering är rudimentär, alltså undermålig.

Sedan kan ju gluten smyga sig ner i flaskorna via kontaminering ifall buteljeringshallen hanterar andra maltbaserade produkter. En lömsk källa till gluten är om karamellfärgen som används i dryckerna görs på kornmalt. Tyvärr kan man inte se på flaskan om så är fallet utan måste kontakta tillverkaren för att få veta.

Fast när det gäller etablerade whiskymärken är farorna minimala. Destillationsprocessen tar som sagt bort eventuella gluten-rester. Testade sorter inkluderar Glenfiddich, Johnnie Walker, Jack Daniel’s, Jim Beam, Knob Creek, Wild Turkey, Jameson, Crown Royal.

Man skulle kunna tro att en vanlig bourbon är felsäker eftersom majs inte innehåller gluten. Men bourbon görs alltid med tillsats av kornmalt och dessutom en betydande andel råg eller vete. Men det finns såklart whiskey som uteslutande kokas på glutenfri säd.

Mestadels gjord i USA av experimenterande destillerier: Hudson Baby Bourbon (100% majs), James F.C. Hyde Sorgho Whiskey (durra), Koval Bourbon (majs/hirs), Koval Millet (hirs), New Southern Revival Sorghum (durra), Queen Jennie Sorghum (durra) samt S.S. Sorghum (durra).

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.