fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Ardbog får godkänt

av Henrik Aflodal Esq
1 juni 2013

 Reviews    Vad vore Ardbeg utan torv? Den frågan ställer sig destilleriet idag 1 juni då ARDBOG lanseras på Systembolaget. Det handlar om en 10-årig whisky från två skilda fattyper, dels vanlig bourbon-ek men också spanska Manzanilla sherry-fat. Master Blender Bill Lumsden konstaterar:
– Varje år försöker vi komma med något intressant och lockande för våra Ardbeg-fans. Vi har många experiment i lagerhusen på Islay. Somliga ges ut andra inte.

Ardbeg har de senaste åren blivit alltmer lekfulla. När Glenmorangie tog över i slutet av 1990-talet höll man hög svansföring och släppte ömsom briljanta utgåvor med gälisktklingande namn. Den senaste tiden har marknadsstrategin gjort helt om och nu anspelas på klassisk skotsk humor med ordvitsar. Whiskyn har också genomgått en metamorfos smakmässigt i händerna på vinekvilibristen från Northern Highlands. Ägaren Glenmorangie gjorde ju stor succé i mitten av 1990-talet med sin ’wood finish’-serie där whiskyn slutlagrades några månader i sherry-, madeira- eller portvinsfat. Publiken svalde villigt nymodigheten. Vinfatstänket tog man med sig ut på rökön Islay 1998, omruskade av framgången på fastlandet skulle rökikonen kläs i de mest exotiska fatmiljöer, något Whiskyspots Henrik Aflodal är kritisk till:
– En så mäktig rökwhisky som Ardbeg ska man handskas försiktigt med. Att blanda in främmande ekmiljöer bäddar för konflikter smakmässigt. Mest lyckad är ju cask-versionen Uigeadail som jobbar med traditionell oloroso sherry-ek. Corryvreckan på fransk jungfruek funkar inte alls, varför stympa ”världens rökigaste” whisky med nyek? Eller Galileo där Marsala-vinfat dribblar bort röken? Och 3-åriga Rollercoaster vars konfysa oregelerade mun gick bort sig i för mycket godis.

Hur funkar då nya Ardbog? Manzanilla är ju en mer sansad vinfatsmiljö än ovanstående experiment. Och visst går virren ner, om än efter vissa protester:
– Manzanilla-vinet ger onekligen ännu en infallsvinkel på Ardbeg. Det blir faktiskt rätt kul. Ardbeg-ortodoxa dricker ovattnat vid 52,1%, fin syra och honung förlöser röken halvvägs. Vattna en gång för bolmande torvrök/salt tång, annars tar karamell-sherryn överhanden. Enkelvattnad blir också eftersmaken lång och härligt rökorerande med saltstänk plus goda sirapsestrar.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.