Nu släpper svenska whiskyhuset Vintage Drams sin tredje singelmalt. En rökbolmande Ardmore i sötsvulstig stil som tar ut svängarna rejält. Självklart utgiven i anpassad fatstyrka på 52%, just här excellerar arom och smak, menar Malt Master Henrik Aflodal: ”En remarkabel fastlandsrökare med stort temperament!”
Nya släpp Ardmore är den legendariska Teacher’s-pannan utanför Aberdeen som kokar fastlandsrökig maltwhisky. Första halvan av 1900-talet var ju mer eller mindre all skotsk whisky aningen rökig men efter kriget slopades torvröksklumparna i ugnarna i takt med att destillerierna övergav sina maltgolv och började köpa in helt rökfri malt från stora kommersiellla mälterier.
Ardmore startat 1898 av familjen Teacher har kvar röken, på samma sätt som återuppväckta Benromach gör en ursprunglig lättrökt Speyside-whisky. Maltkornet har ett fenolinnehåll på 12-14 ppm.
Men i likhet med orökta kollegor i branschen kokar man även en rejält torvrökig variant, och det är den som svenska whiskyhuset Vintage Drams nu ger ut, berättar Malt Master Henrik Aflodal:
– En remarkabel fastlandsrökare med stort temperament. Whiskyn har all sorts rök i doften, och en rätt tjock viljestark sötrökig smak med pyrande kryddskärpa i eftersmaken.
Henrik Aflodal har testat whiskyn på olika styrkenivåer för att hitta bästa läget då smakerna koncentreras och aromtätheten upplevs som störst. Vanligen brukar det hända kring 50% men vätskan i denna 1st fill bourbon barrel hittade hem vid 52%, nedjusterad från 60% som var originalstyrkan.
– Ardmore-typisk tänkte jag när fatprovet kom, en stank av sur korv-rök. En riktig rökare med karaktär. Vid 52% är frukten nedskruvad men oljig sötma gör det gott och håller röken på plats. Dessutom ej aggressiv, värmepåslaget är litet.
Samtidigt konstaterar Henrik Aflodal att whiskyn faktiskt blir mer lättdrucken med lite vatten i glaset, men med tuffare rökbeska stråk i avslutet:
– Vattnad bjuder whiskyn på väldans god sötrök men den är ändå lite farlig, i efterdyningarna når rökorerandet Islay-nivåer men smakmässigt förstås helt annorlunda, torrare cigarrök möter sötare torvrök med en hotande rökbesk kreosotvibe.
Det var 7 juli 2011 bourbon barrel nr 4878 tappades ut och efter 11 år buteljerades 12 augusti 2022. Tunnan räckte till 348 flaskor. Whiskyn kan beställas på Systembolagets hemsida till butiker i Stockholms och Västernorrlands län. Varje flaska levereras personligen till butiken av Vintage Drams egna medarbetare.
– Den sötare stilen gör whiskyn mer tillgänglig än Islay-typen, även om svarta fenoler ansamlas i eftersmaken. Helt enkelt en äventyrlig rökmastig virre som kan funka för röktvivlare tack vare sin feta kropp. Våra ledord för att beskriva whiskyn är Tjära, Sälta, Oljig sötma.
• Vintage Drams No 3 Ardmore 52% | SB-nr 59103, 950 kr
FAKTA: Whiskyn destillerades 7 juli 2011 av Ardmore i Kennethmont och har lagrats på 1st fill bourbon barrel nr 4878. Buteljering skedde 12 augusti 2022 utan filtrering. Utgiven i 348 numrerade exemplar.
Henrik Aflodals smakbeskrivning
”Frustande fetrökig odör av charkuterier och tjärpastill med gödsel. På djupet ren torvrök och laxskinn, överallt tuggummisötma.
Smutsig askliknande smak av äppellag, stor och kanelbullesvällande. Halvvägs breder verkstadsgolv ut sig över honung som skapar en rund, söt tjockröka, sent lite pepprig krydda.
Lång lowkey avslutning över pyrande aska på en bas av syrlig surved som bärs framåt av honungslag. Sötare tjära växer till, kummin ansluter och svartpepparpuder värmer lätt.
Aromen blir större och mer pilsk av vatten. Rökmäskiga aromer av söt torvrök med honungsstråk plus mjuk pepparkaka och latent krydda.
Sötare, renare smak av honungspastill och bolmande sötrök med skarpare riviga mineraler som stramar.
Lång böljande eftersmak av halvtorr cigarrök och sötare torvrök med rökbeska stråk, en underlig kreosotvibe.”