Årets upplaga av Grönstedts XO Noël är här! XO Noël 2020 & 2019 har samma utgångspunkt i det traditionella julfirandet och kombinerar det med julens nya trender. Master Blender David Croizet beskriver toner av brynt smör, fudge, hasselnöt och vit choklad som passar till såväl griljering, julgodis eller i en cocktail.
Nya släpp Den återkommande lanseringen har blivit ett stående inslag i många svenskars julfirande sedan Grönstedts introducerade sin första upplaga 2004.
– Jag ville skapa en elegant och fyllig julcognac som med fördel kan avnjutas som den är, men även som tillbehör till julens godsaker och för att kunna användas i recept som hör den svenska julen till. Jag är otroligt glad över det ökande intresset för cognac i Sverige och tacksam för det förtroende vi har på marknaden, säger David Croizet, Master blender hos Grönstedts Cognac.
Erik Danger Österlin, kock och fotograf, har tagit fram ett recept på en ”vuxenkola”. Han använder sig av Grönstedts XO Noël 2020’s smakprofil i sitt skapande.
– Just fudgetonerna i årets Grönstedts XO Noël gjorde det självklart för mig i valet av att göra julkola. Jag tycker normalt sett att just kola kan behöva en liten “knapp” på sidan för att bita emot sötman. Fatkaraktären ökar samtidigt djupet i smakerna. Det är viktigt att hålla vissa karameller ifrån barnen kring jul men också skönt när barnens skålar ekar tomma och det fortfarande finns några pappakarameller kvar. Det är klart man måste få ha lite vuxengodis till jul! avslutar Erik glatt.
Grönstedts julkola
• 2 dl Strösocker
• 1 1/2 dl Muscovadosocker
• 1 dl Mörk sirap
• 6 cl Grönstedts Julcognac
• 1 nypa salt
• 2 dl Grädde 2
• 120g smör
Smält smör i en kastrull. Häll i strösocker, muscovadosocker, cognac, salt och grädde.
Rör om under uppvärmning tills sockret lösts upp.
Koka tills den når 122° C, ta av från plattan direkt när du nått 122° C.
Häll i valfri form klädd med bakplåtspapper och låt svalna.
Skär i bitar och klä in i smörpapper.
Servera gärna ihop med en liten Grönstedts XO Noël 2020 i tulpanglas på sidan av.