fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nyheter

Årets sill tillagas med O.P. Andersons björk-snaps

av Gustav Aflodal
15 juni 2022

Sedan 2007 har den välmeriterade kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Sillen serveras på restaurangen under hela sommaren och receptet är fritt för alla att använda. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.

Årets sill med nubbe och bärs uppdukat på Långbro Värdshus.

 Mat & Brännvin    Fredrik Eriksson som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum är en av landets mest erfarna kockar. I ung ålder vann han Årets Kock och idag är han ordförande för tävlingen.

Fredrik Eriksson har bland annat även tävlat i Bocuse d’Or, skrivit flera kokböcker samt varit gastronomiskt ansvarig för kungliga bröllop. Sedan femton år tillbaka skapar han årets sill som traditionsenligt presenteras på nationaldagen.

Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Andersson Björk. Det är ett kryddat brännvin som togs fram 2018 i samband med öppningen av Restaurang Nationalmuseum.

O.P. Anderson Björk bygger på en klassisk kryddning med kummin, fänkål och anis. Därutöver finns även smak från björkknoppar som plockats på vintern, innan de börjat att svälla, samt björksav som skördats på vårkanten i Jämtland.

– När vi skapar Årets sill sker det numera alltid genom försiktig innovation som värnar om traditioner och hyllar lokala råvaror. Ingredienserna består därför främst av svenska grödor i säsong från skog och trädgård, säger Fredrik Eriksson.

Årets sill 2022 är en frisk och balanserad inläggning som passar utmärkt till sommarlunchen ihop med en lätt kyld O.P. Anderson Björk.

Årets sill serveras på Långbro Värdshus från och med nationaldagen till slutet av sommaren samt även under julbordet. De klassiska tillbehören består av färskpotatis, gräddfil, knäckebröd samt Kvibille National Cheddar och O.P. Anderson Björk.

• O.P. Anderson Björk 37,5% | SB-nr 82830, 249 kr

Årets sill 2022 av Fredrik Eriksson

  • 6 filéer urvattnad sill
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 8 st kryddpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • ½ skivad rödlök

Koka upp alla ingredienser utom sillen och låt svalna. Slå lagen över sillfiléerna och låt stå täckt i 2–3 dagar. Häll av lagen men spara en deciliter till smaksättningen. Skär sillen i fina bitar, cirka 1,5 cm.

Fläder-, citron- & dillsill

  • 1 dl av lagen från inläggningen av sillen
  • 1 dl flädersaft, koncentrerad
  • 2 msk O.P. Anderson Björk
  • 1/2 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 5 cm purjolök, finstrimlad

Blanda lagen, saften och O.P Anderson Björk. Slå lagen över sillbitarna och låt stå ett dygn. Vid servering, vänd ner löken, dillen, saften från en halv citron samt finrivet citronskal. Servera sillen med vackra dillvippor, gräddfil och nykokt potatis samt givetvis knäckebröd.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.