fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Arran på kvartsfat frossar i ek

av Henrik Aflodal
25 februari 2022


 Reviews    Kvartsfat är så nära skottarna kommer småfat. Men hur stort är ett kvartsfat i Skottland? En fjärdedel av dagens mest vanliga fatstorlek barrel på 200 liter skulle betyda 50 liter.

Men eftersom Quarter Cask var i sving redan på 1800-talet då inga amerikanska barrels fanns i Europa (och knappt ens i USA) får vi leta andra storlekar.

Whiskybolagen i Skottland och på Irland fick framförallt sina fat från spanska Jerez och en sherry butt rymmer minst 450 liter. En kvartskagge är alltså 100-125 liter!

Vitsen med att lagra sprit på småfat är att ytan blir större räknat på volymen vätska. Man får en mer kraftfull lagringseffekt, vilket kan korta lagringstiden.

Nu är ju den skotska whiskystilen av idag (med renare destillat än för 120 år sedan) väl anpassad till 200-litersformatet. Så enda anledningen till att nyttja mindre fat är för att det är kul. Eller snarare för att QUARTER CASK är en stark ’selling-point’.

Ardmore och Laphroaig var först med att göra en grej av QC. Nu hänger Arran på. Resultatet är en uppfodrande ek-stockad whisky. Vilket alltid är spännande att utforska.

Doften är mild och överraskande förförisk. Det doftar sötaktigt av skumgodis och äpple med aromatiska tuggummi-toner.

Smaken är något helt annat, här är det eken som styr och ställer (till det). Vid fatstyrka 56,2% är käften koncentrerad.

Söt honung och rostad malt i starten. Strax fruktkaka uppbackad av mycken ek – tangerine tampas med skalbeska och mörk choklad.

Eftersmaken är lång och kryddvarm. Kardemummakaka och glupande malttoner övergår i örtig citrus. Lagom mycket uppförsbacke, som förväntat. Ingen lätt match att ta sig an minsann.

Vatten rensar upp. Dramatisk ek är som sagt grejen här. I munnen täta eklager som fylls upp med tropisk fruktkräm men sablas ner av brysk ek som växer till i form av skalbeska, nästan bitter marmelad. I eftersmaken härlig ekröka och savande marmeladton som går ut i en ton av rökelse.

Vattnet gör alltså whiskyn sötare med denna rökiga ådra. En skvätt till i glaset gör smaken långsammare. Honungen tar på syrlig citrusmarmelad. Mot slutet gör en tropisk skalbeska smaken komplex när eterisk ek snärtar till mot slutet.

Utgången är långdragen med mer syra men också hovsamt lowkey med mindre beska. Lite enklare exit blev det med dubbel vattning.

Arran har en kvalitet som man ideligen påminns om. På sista tiden har destilleriet dessutom börjat testa gränserna för vad destillatet tål. Och det måste alltid applåderas. Galna idéer ska uppmuntras…

Arran Quarter Cask 56,2%

 88/91/90p   Doft 22/22/21, Smak 22/23/24, Exit 22/23/22, Balans 22/23/23   NAS-utgåva från Arran Distillery gjord på rökfritt maltkorn och lagrad på bourbon barrels i 7 år. Sedan slutlagrad i 2 år på 124-liters kvartsfat. Finns tillfälligt på hyllan i 65 Systembolagsbutiker.  SB-nr 11529, 599 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.