Reviews Appleton Estate känner alla till. En plantage med 400 hektar sockerrörsfält komplett med sockerraffinaderi och destilleri. Uppköpt av Wray & Nephew 1916 som i sin tur slukades av Campari-gruppen 2012.
Nu har man tillgång till 4500 hektar odlingar och två destillerier. Vi ska till det andra och mer anonyma New Yarmouth i Clarendon socken. Här tillverkas ”bulkrom” som används i blends. Anläggningen kokar sprit i både kolonnpannor och pot stills men ges alltså inte ut under eget namn.
Det är här ’independent bottlers’ kommer in. Alltså firmor utan egna destillerier som köper upp sprit och lägger på egna fat. Som franska Compagnie des Indes. Härifrån kommer denna vidunderliga pot still-rom.
Spriten i botten har en NYE/RR-mark, vilket betecknar estertätheten. Här handlar det om en koncentration på minst 900 gram estrar per hektoliter. Destilleriet listar sju marks från 95 till 1600 gram och det här är den femte nivån. Mycket smak alltså, men inte för mycket.
Lagrad på barrels i hela 13 år. Först i tropiskt klimat på Jamaica och sedan hemma i Frankrike i svalare och torrare miljö. Resultatet är som sagt något alldeles extra.
Den som är ’hooked on’ den engelska skolan som plöjer som djupast i estrarna här på ön kommer att jubla hela vägen hem från Systembolaget. I alla fall de få som lyckas få tag på en av de 227 flaskor som står på hyllan i endast fyra butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Så här vill jag ha min rom. En tung och tät arom med klisterintensiva estrar. I centrum exotisk fruktsyrup a la guava med nyrostat kaffe. Bakom tobak och söta avgasdunster. Sötstinn och komplex i yvig Jamaica-stil.
I munnen skriker riviga estrar påhejade av sträva mineraler. Halvvägs gammal lump och rå potatiskällare som tar på avgasångor och bränd karamell. Lång sötsvällande eftersmak av torkad frukt och arrak. Aromatisk ek bär, med gammalt läder i botten. Gummislang med avgas-vibe växer sakta.
En rom för älskare av den skitiga engelska skolan med muckhålsavgaser i sin makeup. Allt finns här, otroligt intensiva smaker, häftigt! 13 år av mäktig ek märks knappt, destillatet skriker ut sin energi! Jamaica till 100% vid originalstyrka på 60,2%.
Vattnad samma kraft fast mer utdraget. Långsam mäktig smak av exotiska estrar där marmelad kravlar sig fram. Stor eterisk stramhet en bit in. Sent avgasutsläpp nedsänkt i läder och sött gummi.
Lång eftersmak med mer lätta estrar som tar på läder och avgaser som slutkläm. Fast mindre smutsig nu, renare men utan att tappa bort muckhåls-viben. Sammanfattningsvis stora doser sötma, eterisk ek och luftiga avgaser. Heaven-in-all!