fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 10 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Bjud på Baileys-pizza med jordgubbar till efterrätt!

av Henrik Aflodal Esq
6 juli 2021

Baileys Berry Nice Slice kallar pizzabagarna sin kreation. En napolitansk dessertpizza med kräm på Baileys Strawberry and Cream, rårörda jordgubbar och kolasås med brynt smör. En utmanare till midsommarens klassiska jordgubbstårta är född. Bakom initiativet ligger stockholmsbaserade matkreatörerna Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin på Badass Food Stories.

 Mat & Baileys    Att den lena gräddlikören Baileys gör sig bra på egen hand känner de flesta till. Men den är även ypperlig som smaksättare, särskilt när det ska bakas sötsaker. Inte minst Strawberries and Cream som fångar svensk sommar med sin smak av mogna jordgubbar och vanilj.

I pandemins fotspår har det växt fram massvis med självutnämnda pizzabagare över hela landet. Hemmagräddare som experimenterar med deg, köper pizzastål eller till och med bygger egen pizzaugn.

Badass Food Stories tar pizza på fullaste allvar. Något som verkligen märks i sommarens läckraste kreation Baileys Berry Nice Slice.

– Det säger sig självt att en nygräddad pizza med luftiga kanter är en utsökt grund för söta toppings och det självklara avslutet på en vällagad middag. Det är hög tid att byta ut tårtan mot jordgubbspizza på borden i sommar. Och vi har experimenterat fram en midsommardröm med hjälp av Baileys Strawberries and Cream, säger Nicole Jacobsen.

Badass Food Stories är ett produktionsbolag och Youtube-kanal där Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin lever ut sin passion för mat och intressanta berättelser.

För den som vill smaka, men inte baka, så finns pizzan på menyn hos nyöppnade pizzerian Deglabbet på Upplandsgatan 9B i Stockholm. Där finns den hela helgen 2-4 juli både som take away och att njutas på plats.

Baileys Berry Nice Slice by Badass Food Stories

 Recept    Dessertpizzan är baserad på napolitansk grunddeg, fast med något mindre proportioner. En sommardröm toppad med jordgubbar, kräm på Bailey’s Strawberries & Cream, salted caramel på brynt smör, citronmeliss och havssalt. Hemligheten med att baka pizza är degen och temperaturen i ugnen. Investera i bakstål/sten så får du garanterat bättre resultat i hemmaköket. Orkar du inte göra egen deg så köp färdig från din lokala Napolitanska pizzabagare!

  1. Napolitansk deg – köp eller gör egen!
  2. kräm på Baileys Strawberries & Cream
  3. rårörda jordgubbar
  4. färska jordgubbar (ett paket)
  5. brynt smör salted caramel & havssalt
  6. citronmeliss (alt. harsyra eller röd oxalis) & ätbara blommor

Napolitansk pizzadeg

  • 500 g vatten ca 15C
  • 22 g salt
  • 5 g jäst
  • 750 g Tipo 00 mjöl

Degen förbereder du smidigast samma morgon och låter den jäsa i rumstemperatur tills det är dags att äta. Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjölet och knåda degen i 5 min. Jäs i bunke 3h. Dela och forma till 230g-bollar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i 3 timmar eller tills det är dags att baka ut och toppa pizzan.

Baileys-kräm på Strawberries & Cream

  • 200 g crème fraîche
  • 200 g färskost
  • 2 msk florsocker
  • 10 cl Baileys Strawberries & Cream

Vispa crème fraîche tills den blir tjock. Först blir den lös men fortsätt vispa tills den tjocknar. Vänd sedan ner färskosten till en slät kräm. Smaksätt med florsocker, citronskal och Baileys Strawberries & Cream. Se till att den har en tjock, krämig och luftig konsistens. Häll över i en spritspåse, förvara kallt tills servering.

Citronzest & rårörda Jordgubbar

  • 1 paket jordgubbar
  • 1 msk socker
  • zest från en citron
  • citronsaft från en halv citron
  • citronmeliss

Rensa och dela jordgubbarna i fyra delar, placera i en skål. Riv över citronskal, blanda sedan med socker och citronsaft. Låt marinera ca 30 min innan servering.

Brynt smör salted caramel

  • 75 g brynt smör
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk flingsalt

Bryn smöret i en kastrull på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Häll på grädde och mörk muscovadosocker, låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt och låt svalna.

Gör din pizza!

Tillagning: Om du inte har en pizzaugn i trädgården så ställ ugnen på högsta värmen med bakstål/baksten på ett galler. Baka ut pizzan genom att lägga en färdigjäst degboll i en hög med mjöl. Platta ut degen med fingrarna och forma till en rund pizza. Viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt i ugnen. Lägg några delade jordgubbar jämt över degen för att förhindra att den reser sig. Grädda i ugnen tills degen är klar.

Toppa pizzan: Låt degen svalna något innan du börjar toppa pizzan. Börja med att spritsa ut Baileys-kräm vid jordgubbarna. Toppa sedan med rårörda jordgubbar. Avsluta med att ringla brynt smör salted caramel och lite flingsalt. Dekorera med citronmeliss och ätbara blommor. Skär upp och låta sällskapet ta en bit medan du gör en till!

Senaste nytt

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.