fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 22 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Lyckad balansakt mellan torvrök och god frukt!

av Henrik Aflodal
8 februari 2021


 Whiskytipset    Rökig maltwhisky är ju väldigt gott, eller hur? Svensken har genom åren svärmat för Islay-destillerier som Laphroaig och Bowmore samt självklart Lagavulin och på sistone Ardbeg.

Men alla gillar inte den rökbolmande Islay-whiskyn. Det blir för mycket och för grovhugget. Det finns en annan sorts rök att njuta av från Skottland.

Den kallas fastlandsrök eftersom destillerierna i regel inte ägnar sig åt rökkok. Men någon vecka per år köper man in rejält torvrökt maltkorn och kör några batcher som läggs på fat.

Efter inte alltför många år ges rökwhiskyn ut på flaska. Resultatet blir aldrig sådär medicinalt tungrott som exemplaren från öarna. Och det är det som är grejen. Det här är rökwhisky alla kan tycka om. Ett antagande som stämmer eftersom märkena säljer bra på Systembolaget.

Speyside-malten Glen Moray tickar i alla rutor ovan. En fastlandsbaserad panna som normalt sett kokar sprit på orökt mäsk. Men som gör avsteg en gång per år och sätter en rökmäsk på maltkorn med ett fenolinnehåll på 15 ppm. Whiskyn läggs på vanliga barrels och plockas ut efter 6-7 år för att sättas i flaska.

Detta är exemplarisk fastlandsrök. Välvårdat och välansat för att passa novisen men tillräckligt välartikulerat för att gå hem hos rökmurvlar (som jag). Det fina är ju att frukten som är destillatets grundidé får leva ut obehindrat, trots att röken tar ovanligt stor plats.

Rasande hög kvalitet på blending-jobbet som Dr Kirstie McCallum står för. Jag får nästan rysningar och kommer att tänka på Bowmore i sina bästa stunder.

En mellanrökare från Islay som nådde höga höjder när Iain McCallum skötte blending-jobbet. Röken levde sida vid sida med destillatets fruktton a la hallon. Karriärmässigt är förstås Glen Moray Peated något helt annat.

Medelstor mild doft av torvrök och sega råttor. Skumgodis varvas med knäckiga röktoner. Det luktar som en spritig version av ett maltbaserat fruktöl. Väldigt inbjudande!

Rund smak av torvrök och fruktkola. Tilltagande oljig ek omvandlar röken till tobaksrök, sötman breddas till fruktkaka. Men det är i eftersmaken det hela lyfter. Det smakar faktiskt bränd ved blandat med knäck och i botten ren sötma med fruktsyrup-accent.

Genomgående tre element – röken, fruktsötman och så den karamelliserade knäck-tonen som delvis är ett resultat att de båda föregående. Flaskan kostar bara 299 kr och befinner mitt i det ständigt pågående priskriget.

Det är här de flesta svenskar vill handla sin singelmalt. Så ta den blåa flaskan nästa gång. Varken du eller den du ger bort pavan till kommer att bli besvikna. Whiskyn är ju så good…

Glen Moray Classic Peated 40%

 90p ​  Doft 23, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Görs på en mix av 80% rökmalt och 20% orökt malt. Maltkornet har ett fenolinnehåll på 15 ppm. Läggs på bourbon barrels. Blender Kirstie McCallum plockar ihop fat efter 6-7 år. Åldern varierar eftersom målet att balansera destillatet inneboende fruktighet mot rätt mängd torvrök. Beroende på tillgänglig fatpopulation varierar åldern.  SB 446, 299 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Vilka varumärken är dåliga på hållbarhet?

Nyheter
mån 5:09

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.