fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Balblair byter Vintage mot åldersbeteckning

av Henrik Aflodal Esq
9 april 2019

 Nya släpp    Balblair överger sin vintage-utgivning och satsar på traditionell åldersetiketterad whisky. Northern Highlands-whiskyn har gjort en grej av att ge whiskyn när den är ”mogen” som allra bäst. Mödosamt monitoreras fatlagret och årligen har de bästa faten blivit produkter. Till exempel kan årgång 2001 ha behövt ett extra år på sig för att finna formen samtidigt som 1989 behövde skördas för att inte gå för långt. Man har hela tiden haft en standardutgåva kamouflerad i form av ett årtal som åldersmässigt varierat mellan 10-12 år. Kanske var det för svårt att kommunicera upplägget när folk hellre grabbar en vanlig 12-åring istället för Vintage 2000 från hyllan i spritbutiken.
Nu kommer fyra nya åldrar – 12, 15, 18 och 25 år. Given kallas av ägaren Inver House ”en ny era för Balblair.” Whiskyn rullas ut just nu i UK och kommer att sippra ut internationellt under våren.
– Whiskyn i flaskorna är densamma men nu hamnar åldern istället för årgången på etiketten, säger brand manager Matthew Jamieson. Vi är stolta över den nya linjen och tror att smakprofilerna ihop med snygga förpackningar kommer att intressera konsumenterna och lyfta Balblair till nya höjder.

Whiskyn buteljeras vid 46%. 12-åringen med smak av ”torkad apelsin, krydda och söt vanilj” mixar 1st fill bourbon barrels och dubbeleldade refill-dito (riktpris £45). 15-åringen smakar ”mörk choklad, tropisk frukt och krämig vanilj” (£75). 18-åringen bjuder på ”saftiga aprikoser, vaniljkex och russin” (£120). Slutligen den dyra 25-åringen för £500 med toner av ”oljig citrus, chokladpraliner, färsk tobak och blodapelsin”. Lagringskonceptet för de tre finare sorterna är detsamma. Whisky tas ur ex-bourbonfat och läggs 1st fill sherry butts av spansk ek för en slutputs. Tidigare har Balblair tjusat oss med uteslutande vanlig ek, alltså en mix av 1st och refill bourbon barrels. Det finns ju nästan inga sherryfat i lager, whiskyn har en bakgrund som blendingmalt. Men man har alltså planerat den här omgörningen de senaste åren genom att investera tungt i ny sherryek för att möjliggöra en bred satsning på fyra åldrar istället för ad hoc-vintages.
– Som ett av de äldsta operativa Highland-destillerierna har Balblair en lång historia av väldigt fin whisky bakom sig, säger destillerichef John MacDonald. Vår nya kollektion firar detta faktum, i äkta Highland-anda.
Flaskorna behåller sin speciella ”bulliga” form men destillerilogotypen byts ut, inspirerad av Struie-kullen intill (se annons ovan). Men det är inte slut på årgångarna, Balblair fortsätter att ge ut vintages fast i limiterad upplaga när man hittar något särdeles speciellt.

14-åring utgiven 1992.

Tidernas första vintage-whisky på bred front var Knockando som på 1980-talet årgångsmärkte sin 12-åring (och äldre varianter) men efterhand gav upp och blev en standard-12:a i mängden. Det är svårt att sticka ut, konsumenterna orkar inte tänka längre än till den där viktiga åldersbeteckningen. Står det 12 år på maltwhiskyflaskan är man nöjd. Glenrothes är ett annat destilleri som genom åren framhärdat med årgångar men i höstas gav man till slut upp med argumentet: ”Premium-konsumenter väljer sin whisky på ålder, det är så man navigerar i en whiskybutik, genom att sortera på lagringstid. Åldersbeteckning indikerar en whisky med bättre smak av högre kvalitet.”

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.