fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Balvenie bäst på ”maltiga” smaker

av Axel Aflodal
6 september 2022


 Maltwhisky-VM    Maltwhiskyns själ är såklart maltkornet. Det är därifrån grundsmakerna kommer som sorteras i jäskaret. Och sedan förädlas i pannan. ’New make’ har alltid en sötaktig maltighet med mer eller mindre fruktighet.

Så ser all rökfri whisky ut. Men det är bara ett destilleri som hittills slagit sig för bröstet och sagt att man gör ”Skottlands orökta whisky” med den ”maltigaste” smaken. Och det är Glengoyne.

Och 12-åringen gör skäl för namnet. Väldigt lättillgänglig, lugn, maltig smak med saftiga frukttoner samt vanilj och toffee i eftersmaken. Såå god och klassisk.

Men i en blindprovning gäller det att sticka ut och göra väsen av sig och då krävs mer än goda malttoner. Det gör Benromach. Destilleriet som återstartats och gör whisky i förkrigsstil. Alltså Speyside-whisky med en viskning av rökmalt.

När nya Organic kom i glasen hajade juryn i Katrineholm till. Somliga rynkade på näsan andra log brett åt dofterna av gummi och tomteskum som spred sig i salen, berättar VM-general Henrik Aflodal:

– Djäklars vilken skillnad på aromer jämfört med de andra. Tät och stark karaktär av mäskig malt med bröstkaramell och piptobak en bit in och värmande torvröksskyar med charkuterier i avslutet. Den whisky som showade mest.

Men det var en maltig, fruktig whisky som vann testet. Balvenie, som faktiskt också röker sin malt fast ytterst lite (omöjligt att upptäcka), var whiskymötets godaste whisky.

Med savande fruktig smak av lychee i sockerlag och färsk tobak mot slutet och lite syrlig fino-sherry i eftersmaken. Balvenie må ha vunnit godhetskampen men Mackmyra var mötets mest intressanta whisky, tycker Henrik Aflodal:

– Limousine är en annorlunda Mackmyra packad med sträv ek. En komplex lyxig historia som visar att härkomst inte längre har något att göra med upplevd kvalitet. Svensken misstogs för skotte helt enkelt.

Mackmyra var rätt nära avancemang och hade tre skottar bakom sig men de två främsta blev för svåra. Blindprovningen visar att Nya världen börjar komma ikapp skottarna, konstaterar Henrik Aflodal som berömmer smakuttrycket:

– Whiskyn har saftigt örtig smak av fruktkola och vingummin, som är typiskt för Mackmyra. Men får ett värmelyft av faten mot slutet och kryddar på djärvt i finishen som också har inslag av rostad kokos samt till och med röktirader. Många blev förvånade när identiteten avslöjades efter blindprovningen.

En annan whisky som möttes av lovord var Lowland-destilleriet Glenkinchie, fortsätter Henrik Aflodal:

– Smaken är väl rätt basic, stenfrukter i maltigt ren stil. Men sedan reser den sig. Brända mandlar med fanér-eteriska toner i eftersmaken och fenoler från faten. Man kommer ihåg den och vill tillbaka vilket är bra egenskap hos en whisky!

MALTY style | Katrineholm 27 augusti

1. Balvenie 12 år 43% Stories American Oak = 29+2 poäng
2. Benromach Organic 46% = 24+6
———————————–
3. Mackmyra Limousin 46,1% = 20
4. Dufftown Singleton 12 år 40% = 12
5. Glenkinchie 12 år 43% = 7
6. Glengoyne 12 år 43% = 4

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.