fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Balvenie satsar på storytelling, nya flaskan kan prata

av Carl Lönndahl
9 september 2019


 Nya släpp    Balvenie Stories är Dufftown-destilleriets senaste giv. Varje flaska säljs med en berättelse om hantverket att göra whisky. Serien har tre utgåvor, den första som nådde Sverige 5 juli var 12-åriga ”The Sweet Toast of American Oak”. Den första utgåvan skildrar historien om ett unikt samspel mellan gamla tekniker och nya idéer. Det är dels en berättelse om hur Balvenies Apprentice Malt Master Kelsey McKechnie experimenterade med ekfat från Kelvin Cooperage i Louisville, för att få fram en whisky med len och fruktig karaktär. Efter 12 år på vanliga bourbonfat har whiskyn fått en slutputs på 3 månader i amerikansk nyek. Tunnbinderiet i Kentucky har rostat nyfaten så länge som 20 minuter innan transport till Skottland där man på sitt eget tunnbinderi rostat ånyo för att få ut ”så mycket smak som möjligt” från faten. Men det är också en berättelse om hantverk, om människorna bakom den handgjorda whiskyprocessen och de unika tekniker som gått i arv – från generation till generation.
– Vi har alltid lagt stor vikt vid hantverket bakom vår whisky. Balvenie Stories är ett sätt för oss att förmedla vår historia och ge hantverkarna bakom whiskyprocessen en röst. Seriens första utgåva, The Sweet Toast of American Oak är unik sett till sin smak, sina ingredienser och dofter – men framför allt sin historia. Whiskyn är sötare än vår vanliga Balvenie med en intensiv kokossötma och varm honungston, säger Kelsey McKechnie, Apprentice Malt Master på Balvenie.

Varje flaska i den nya serien är försedd med en ljudfil för att ge whiskyälskare möjlighet att ta del av unika historier om människorna bakom hantverket. Berättelserna spelas bland annat in från olika platser som varit signifikanta i framställandet av de olika utgåvorna. Utöver berättelserna inkluderar ljudfilerna även guidade whiskyprovningar med Balvenies Malt Master David Stewart och Kelsey McKechnie.
Andra utgåvan är en gammal goding, rökaren A Week of Peat, som ursprungligen lanserades 2017. Bakgrunden är en Islay-resa dåvarande destillerichef Ian Miller gjorde som resulterade i egna torvröksexperiment i den egna maltugnen på Balvenie. Ursprungstanken var att säkra upp behovet av rökwhisky till blenden Grant’s ifall Diageos röktapp av någon anledning skulle strypas. Systembolaget har kvar av Peat Week så denna ”stories”-flaska tas inte in till Sverige. Receptet är dock detsamma uppger ddestilleriet, man har bara uppdaterat namnet på utgåvan, som också är en ny batch. Kolla in vår recension av fina Peat Week här.

I dagarna landade tredje och sista Stories-pavan på Systembolaget. The Day of Dark Barley är en systerbuteljering till 14-åriga Roasted Malt utgiven 2006 som innehöll lite mörkrostad chokladmalt (bryggarmalt). Men den här flaskan är 26 år med söt toffee-smak lite citrustoner av apelsinskal samt ek-vanilj och en kyss av kanel och ingefärskrydda i avslutet, enligt destilleriet. Namnet kommer av maltlasten från Simpsons Maltings 1992 som tog manskapet på sängen.
– Vi var inte förberedda, minns maltman Robbie Gormley. Vi hade ingen plats att lagra den här annorlunda malten på. Till slut dumpades allt på maltladans loft vilket ledde till en del gruffande när alla säckar skulle bäras nedför trappan av personalen.

• The Balvenie 12 år ”The Sweet Toast of American Oak” 43% #1 | SB-nr 40562, 579 kr
• The Balvenie 14 år ”The Week of Peat” 48,3% #2 | Samma whisky ”Peat Week”, 799 kr
• The Balvenie 26 år ”The Day of Dark Barley” 47,8% #3 | SB-nr 40567, 6995 kr
Klicka på utgåvans titel ovan för att höra storyn om whiskyn.

• LÄSTIPS – Vadå PEAT WEEK? (om tillkomsten av Balvenies rökwhisky)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.